Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum văd occidentalii „sfârşitul verii fierbinţi din România"

Decizia Curţii Constituţionale referitoare la referendum va fi citită luni în Parlament. În acelaşi timp, cancelariile occidentale salută sfârşitul crizei politice şi îşi manifestă speranţa că Guvernul ...

Share

Andreea Pocotila 0 comentarii

23.08.2012 - 19:42
Decizia Curţii Constituţionale referitoare la referendum va fi citită luni în Parlament. În acelaşi timp, cancelariile occidentale salută sfârşitul crizei politice şi îşi manifestă speranţa că Guvernul se va preocupa de problemele economice.

 

La scurt timp după ce mem­brii CSM au luat act de demisia Monei Pivniceru, netezindu-i acesteia drumul spre şefia Minis­terului Justiţiei, conducerea Parlamentului a aprobat convocarea unei sesiuni extraordina­re pentru luni. Ca şi miercuri, principalul argument a vizat nevoia senatorilor şi deputaţilor de a avea un timp rezonabil de a ajunge în Bucureşti, iar majoritatea deţinută de USL a respins propunerea democrat-liberalilor ca o sesiune extraordinară să se desfăşoare chiar astăzi. În fapt, prin amânarea convocării pentru luni, liderii Uniunii se asigură că există suficient timp pentru ca Pivniceru să fie numită minis­tru şi să depună şi jurământul în faţa preşedintelui interimar.

Din punctul de vedere al procedurii, situaţia este simplă: un reprezentant al Curţii Constitu­ţionale va citi în plenul reunit decizia CCR. Nu se pune pro­blema vreunui vot, ci doar ca parlamentarii să ia act de verdictul  Curţii, după care decizia va fi publicată în Monitorul Oficial. În momentul publicării va înceta interimatul lui Crin Antonescu, iar Traian Băsescu îşi va relua atribuţiile de preşedinte.

Tot luni este de aşteptat ca parlamentarii să ia în discuţie nominalizarea unui Avocat al Poporului, în condiţiile în care şi la această instituţie este vorba de un interimat, exercitat de social-democratul Valer Dorneanu.

Ambasadorul britanic: „România a avut o vară lungă şi fierbinte"

Atenţia liderilor politici români ar trebui să se concentreze pe reformele economice şi pe întărirea statului de drept, a fost sfatul pe care Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Martin Harris, l-a transmis ieri pe blogul său. „România a avut o vară lungă şi fierbinte, iar speranţa mea de optimist este ca aceste temperaturi să scadă în toamnă",  a spus oficialul, referindu-se la scena politică din România. Acesta a precizat că ţara noastră are decizii importante în faţă, în cadrul acordului cu FMI.

„Iar în privinţa statului de drept, Executivul, Legislativul şi Justiţia trebuie să continue în îndeplinirea măsurilor recomandate în raportul MCV din iulie. Aceasta este calea cea mai bună pentru construcţia reputaţiei României în rândul investitorilor şi celorlalţi parteneri", a scris ambasadorul Harris pe blogul său.

Tot ieri, Bucureştiul a mai primit un mesaj din Marea Britanie, de data aceasta dinspre Ministerul de Externe. „Încurajăm politicienii din România să respecte această decizie (n.r. a Curţii Constituţionale, de invalidare a referendumului) şi să lucreze împreună pentru a consolida stabilitatea politică", au transmis oficialii.

Decizia Curţii Constituţionale de marţi a fost urmată de reacţii ale mai multor cancelarii occidentale.  Astfel, şi guvernul german a salutat sfârşitul disputei politice din România, exprimându-şi speranţa că va reprezenta o „şansă" pentru statul de drept.  Linia politică pe care Comisia Europeană a avut-o de la începutul actualei situaţii politice din România a fost de a solicita respectarea deciziilor Curţii Constituţionale, indiferent care ar fi acestea a declarat şi un purtător de cuvânt al instituţiei de la Bruxelles.  

Citește totul despre:

Comentarii