Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Plagiat Ponta. Cum se soluţionează o acuzaţie de plagiat

Consiliul Naţional de Etică nu analizează în acest moment acuzaţiile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. RL a aflat că vechea Comisie - care a funcţionat până pe 8 iunie - nu a primit nici o ...

Share

Petre Badica 0 comentarii

19.06.2012 - 21:33

Consiliul Naţional de Etică nu analizează în acest moment acuzaţiile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta. RL a aflat că vechea Comisie - care a funcţionat până pe 8 iunie - nu a primit nici o sesizare legată de lucrarea semnată de premier.

Pasul 1 - Sesizarea Consiliului Naţional de Etică

Noua comisie numită chiar de prim-ministru, în urmă cu zece zile, nu s-a întrunit încă. "Analiza acuzaţiilor de plagiat în cazul demnitarilor se face direct de către Comisia de Etică şi nu mai este necesară o analiză preliminară la nivel de universitate. Se impune, însă, existenţa unei sesizări. Comisia nu se poate autosesiza nici măcar în urma unor dovezi sau analize apărute în presă", ne-a precizat un expert în domeniul educaţiei. "În momentul în care cineva ar trimite o sesizare de genul celei adresate premierului, Comisia trebuie să facă o serie de demersuri procedurale obligatorii, cum ar fi să ceară o copie autentificată a tezei de doctorat de la universitatea unde premierul a susţinut lucrarea, dar şi un exemplar al cărţilor după care s-ar fi plagiat", ne-a precizat aceeaşi sursă.


Pasul 2 - Analiza tezei

Consiliul Naţional de Etică este obligat să se pronunţe în 90 de zile de la depunerea sesizării privind o suspiciune de plagiat. Analiza tezei de doctorat poate fi simplă şi rapidă în cazul în care se dovedeşte că este un plagiat copy/paste. Sau pot fi cazuri de plagiat de text unde sunt copiate doar pasaje (cum se pare că este cazul Ponta) sau plagiat de idei.

Pasul 3 - Raportul final

La final se va întocmi un raport. Dacă raportul constată existenţa plagiatului, Comisia de Etică va decide asupra sancţiunii care i se va da premierului Ponta: avertisment, retragerea lucrărilor publicate, a titlului de doctor sau desfacerea contractului de muncă.

Citește totul despre:

Comentarii