23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum s-a ajuns la condamnarea magnatului Carabulea

Cum s-a ajuns la condamnarea magnatului Carabulea

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat ieri pe Ilie Carabulea, definitiv, la un an şi şase luni de închisoare cu executare pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă. Omul căruia Carabulea i-a oferit mită şi i-a cumpărat influenţa este Nicuşor Florin Apostu, fostul prim procuror al Parchetului Judecătoriei Sibiu. Acesta a fost şi el condamnat în acelaşi dosar la cinci ani de închisoare cu executare pentru cinci fapte de luare de mită, două fapte de trafic de influenţă şi o aproape 130 de fapte fals şi uz de fals.

Aceeaşi instanţă a decis şi condamnarea principalului complice al lui Apostu în săvărşirea de infracţiuni, Tiberiu Narcis Popescu, fost ofiţer activ în cadrul SRI Sibiu, la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: dare de mită (2 infracţiuni), complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului, complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Directorul Liceului Carol I din Sibiu, Dumitru Sebastian Cârstea şi soţia sa, Izabela Mihaela Cârstea, au fiecare câte 1 an şi 2 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: fals material în înscrisuri oficiale şi complicitate la infracţiunea de dare de mită. Ultimul inculpat, Nicolae Boţa a fost achitat pentru dare de mită.

Citeşte şi Poliţia a primit mandatul de executare a pedepsei pentru Carabulea; va fi pus în “aplicare imediată”

Cum a profitat Carabulea de slăbiciunile lui Apostu

În primă fază pedepsele primite de Apostu & Co de la Curtea de Apel Constanţa au fost mai mici în unele cazuri sau închisoare cu suspendare pentru Ilie Carabulea. Chiar dacă cuantumul pedepselor a fost modificat de Curtea Supremă, este interesantă caracterizarea făcută de judecătorul de la Curtea de Apel Constanţa atât lui Apostu cât şi lui Carabulea. „Inculpatul Apostu Florin Nicuşor a deţinut funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu şi, profitând de aceasta, a săvârşit mai multe acte de corupţie în scopul, pe de o parte, de a participa activ la «elita comunităţii locale», iar pe de altă parte, pentru obţinerea de foloase materiale”, se arată în decizia instanţei de la Constanţa. Relaţia lui Apostu cu Ilie Carabulea a fost una care a cântărit greu pentru instanţă: „Semnificativă în activitatea infracţională a inculpatului Apostu este şi contribuţia inculpatului Carabulea Ilie, fondator, acţionar majoritar al holdingului Atlassib SA Sibiu, format din 40 de firme cu obiecte de activitate diverse (… cu o cifră de afaceri de 240 de milioane de euro în anul 2010 şi peste 6.000 de angajaţi), care a profitat de dorinţa celui dintâi de a face parte din sfera oamenilor influenţi la nivelul judeţului, oferindu-i diverse avantaje până la mită”. În ceea ce-l priveşte pe Carabulea, instanţa din Constanţa a menţionat în sentinţa de condamnare: „(…) referitor la individualizarea pedepsei ce se va aplica inculpatului Carabulea Ilie, instanţa are în vedere atât minimul prevăzut de legiuitor mai ridicat pentru infracţiunea imputată acestuia, dar şi mobilul total diferit şi anume intenţia de a-şi întinde şi menţine influenţa asupra persoanelor chemate să înfăptuiască actul de justiţie de la prim nivel până la unul dintre cele mai înalte foruri – procuror general al ţării”.

De ce i-a dat Carabulea şpagă procurorului

Potrivit DNA, în cursul lunii septembrie 2010, prim procurorul Florin Apostu a primit de la Ilie Carabulea contravaloarea unei revizii auto în sumă de 4000 lei pentru a-l sprijini în promovarea unui recurs în interesul legii, lăsându-l să creadă că are influenţă asupra Procurorului General al României. Revizia a fost facturată între SC Star Motors SRL Sibiu şi SC Atlassib SRL Sibiu, ambele fiind firmele lui Carabulea.
Acesta din urmă nu a fost însă singura persoană de la care procurorul Apostu a luat şpagă. Astfel, spune DNA, Apostu, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, a dispus într-un număr de 56 de dosare penale soluţii de netrimitere în judecată în numele unor procurori din subordinea sa, fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre aceste aspecte. În unele cazuri, acesta a falsificat prin imitaţie semnăturile unor procurori iar în alte cazuri a aplicat semnătura sa în locul lor. În plus, Apostu Florin Nicuşor a respins şi plângerile formulate de părţi împotriva soluţiilor dispuse tot de el în unele din aceste dosare. Practic, Parchetul Sibiu deveniseră un fel de moşie personală a procurorului Apostu care era gestionată în funcţie de interesele acestuia. Spre exemplu, în data de 5 august 2010, Apostu Florin Nicuşor, în calitatea sa de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu, a primit de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis un plic conţinând suma de 400 euro şi ulterior suma de 1500 lei în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal referitor la cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice.

Cine este Ilie Carabulea

Cu o avere estimată la aproape 250 de milioane de euro de Top 300 Capital, Ilie Carabulea este fondatorului Holdingului Atlassib, entitate în care de-a lungul timpului au funcţionat mai multe afaceri. Cea mai importantă este compania de transport internaţional Atlassib, unul din cei mai mari operatori în străinătate.

Evenimentul Zilei scria că în perioada 2004 – 2006 Atlassib a avut monopol pe transportul căpşunarilor care mergeau spre Spania şi Italia într-o afacere în care mai erau parte personaje ca Dorin Cocoş sau Adrian Petrache. În cazul în care muncitorii români doreau să ajungă în Spania cu altă firma de transport, le erau reziliate contractele de muncă.O altă companie din holding era Transmixt, firmă de transport intern.

Prin Atlassib, Ilie Carabulea patronează şi una din cele mai importante autogări din Capitală, Autogara Internaţională Rahova. Din holdingul Atlassib mai fac parte alte companii de profil cum ar fi Autotim, Transdara, RoAtlassib.

Ilie Carabulea este şi acţionar majoritar la Banca Comercială Carpatica care face parte din grupul financiar Carpatica care mai include o societate de asigurări, o societate de investiţii şi o firmă de tichete de masă, Romticket. Omul de afaceri are investiţii şi în agricultură – Horticola International, Hortisem, construcţii – Comtram, una din firmele abonate la reparaţii de drumuri în Sibiu şi în judeţul Sibiu -, un dealer de maşini – Star Motors şi tipografie şi media. Carabulea deţine unul din cele mai importante cotidiene din judeţ – Tribuna. De-a lungul timpului despre Ilie Carabulea s-a scris că ar fi în relaţii bune cu toate formaţiunile politice, atât cu PDL, PSD şi PNL, dar şi cu primarul Sibiului, Klaus Johannis.

Afurisit de Biserică

Ilie Carabulea a fost în conflict şi cu Arhieposcul Ortodox al Sibiului, Laurenţiu Streza, miza fiind un fost hotel din centrul judeţ care aparţinuse bisericii înainte de naţionalizare. Afaceristul a încercat să preia fostul hotel şi să-l modernizeze însă a pierdut procesul cu Biserica. Conflictul dintre cele două părţi a fost unul public. Monitorul de Sibiu scria în 2010 că IPS Laurentiu Streza, Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului, le-a cerut preoţilor ortodocşi sănu mai apeleze la ajutorul material al lui Ilie Carabulea şi să nu mai accepte sponsorizări venite din partea firmelor miliardarului sibian. Motivul „razbunării” mitropolitului este faptul că Ilie Carabulea „a păgubit Biserica lui Hristos”, dupa cum afirmă chiar Laurenţiu Streza, într-un comunicat de presă dat la momentul respectiv.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă