Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cum răspunde Ana Diculescu Şova acuzaţiilor de incompatibilitate

Cunoscutul avocat Ana Diculescu Şova a răspuns acuzaţiilor de incompatibilitate formulate de preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român din Cluj, Adrian Coroian. Acesta a acuzat „cel puţin o incompatibilitate ...

Share

Claudiu Padurean 0 comentarii

12.03.2013 - 20:17

Cunoscutul avocat Ana Diculescu Şova a răspuns acuzaţiilor de incompatibilitate formulate de preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român din Cluj, Adrian Coroian. Acesta a acuzat „cel puţin o incompatibilitate morală“ legată de faptul că ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, gestionează situaţia Autostrăzii Transilvania, construită de compania americană Bechtel, al cărei avocat este Ana Diculescu Şova.

Ana Diculescu Şova a pledat cauza Bechtel în procesul pe care compania americană îl are cu firma clujeană Pulp Fiction, cea care a asigurat transportul celor 3.200 de muncitori ai Bechtel pe şantierul Autostrăzii Transilvania. Pulp Fiction solicită achitarea unor facturi în valoare de 1,7 milioane de lei, cărora li se adaugă penalităţi în valoare de încă 1,7 milioane de lei. Preşedintele Ligii Întreprinzătorului Român, organizaţie patronală al cărei membru este Pulp Fiction, Adrian Coroian a cerut inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să verifice faptul dacă nu există şi o incompatibilitate juridică în acest caz. România liberă – Ediţia de Transilvania-Banat a relatat pe larg despre acest caz. Ana Diculescu Şova nu a putut, din considerente obiective, să răspundă în ediţia de ieri acuzaţiilor formulate.

Argumentele Anei Diculescu Şova

În spiritul deontologiei profe­sio­nale, România liberă – Ediţia de Transilvania-Banat publică integral răspunsul avocatului Ana Diculescu-Şova la acuzaţiile formulate de reprezentanţii Ligii Întreprinzătorului Român. Ana Diculescu Şova este partener în cadrul firmei de avocatură NNDKP.

„NNDKP acordă asistenţă juridică şi reprezentare societăţii Bechtel în baza unui contract încheiat încă din anul 2006. Serviciile juridice au fost pres­tate în mod constant pe toată această perioadă, în legătură cu întreaga activitate a sucursalei din România.

În cadrul acestui contract au fost şi sunt prestate servicii juridice şi cu privire la litigiul cu Pulp Fiction, litigiu iniţiat de către compania Pulp Fiction încă din anul 2009. NNDKP nu a acordat niciodată asistenţă juridică societăţii Pulp Fiction.

Potrivit Legii 51/1995 privind profesia de avocat, avocatul nu poate asista sau reprezenta părţi cu interese contrare în aceeaşi cauză sau în cauze conexe şi nu poate pleda împotriva părţii care l-a consultat mai înainte în legătură cu aspectele litigioase concrete ale pricinii.

Prin urmare, nu există nici un motiv de incompatibilitate de natură a împiedica acordarea asistenţei juridice societăţii Bechtel într-un litigiu cu societatea Pulp Fiction, iar afirmaţii­le reprezentantului Ligii Întreprinzătorului Român sunt făcute fie ca urmare a insuficienţei informări, fie a dezinformării făcute de Pulp Fiction.

Având în vedere că pe rolul Tribunalului Cluj se află un dosar în curs, nu voi comenta acest litigiu, ci fac apel la cei care vor să se informeze cu privire la conduita părţilor în contractul conflictat să solicite acces la dosar şi să observe nemijlocit cum a suprafacturat Pulp Fiction serviciile prestate către Bechtel (cu cât şi în ce mod!).

Litigiul dintre Societatea Bechtel şi societatea Pulp Fiction nu implică în nici un fel nici Compania Naţională de Autostrăzi şi nici instituţia publică sub a cărei autoritate funcţioneazăa CNADR, astfel încât nu poate să ridice nici un fel de incompatibilitate.

Independent de aceasta, în respectul deontologiei profesionale, orice analiză a vreunei situaţii de incompatibilitate trebuie să aibă în vedere amănuntul esenţial al datei la care a fost încheiat contractul de asistenţă juridică – 2006, precum şi împrejurarea că aceasta a fost prestată în mod constant de atunci şi până în prezent, în condiţiile în care eu personal m-am implicat în asistenţa acordată în diverse litigii. În plus, faptul că a fost sesizată Agenţia de Integritate va fi un bun prilej să se constate că prin activitatea pe care o desfăşoară ministrul Dan Şova – în administraţia superioară a statului şi activitatea pe care o desfăşor eu ca profesionist al dreptului nu există conflict de interese pentru că activitatea desfăşurată de ministru este transparentă şi sub control multiplu de legalitate, iar activitatea mea profesională este la rândul ei supusă controlului de conformitate cu legea prin alte multiple pârghii.

Este evident pentru orice om interesat, dar de bună-credinţă şi cu bun simţ juridic, că nu sunt întrunite condiţiile/cerinţele din nici una din definiţiile conflictului de interese în cazul Bechtel/Pulp Fiction – în mod deosebit – pentru că acest caz este dedus judecăţii şi nu face obiectul vreunei proceduri administrative în care Dan Şova, ca ministru, ar trebui să ia o decizie singur sau într-o comisie din care să fac parte o rudă a sa (iar acea «rudă» să fiu eu)“.

Ce spun reprezentanţii Ligii Întreprinzătorului Român

Reprezentanţii Ligii Întreprinzătorului Român au altă opinie. Ei afirmă că ar exista o situaţie de paralelism între situaţia în care se află ministrul Dan Şova şi avocatul Ana Diculescu Şova şi cea în care se aflau primarul Clujului, Sorin Apostu, şi soţia sa, Monica Apostu. Concret, Monica Apostu a asigurat consultanţă juridică pentru o serie de firme care aveau relaţii cu Primăria, în perioada în care această instituţie era condusă de soţul ei. În această calitate, Monica Apostu a fost pusă sub învinuire în dosarul în care Sorin Apostu este acuzat pentru fapte de corupţie.

Citește totul despre:

Comentarii