21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum evita angajatii de la stat raspunderile de functionari publici

Cum evita angajatii de la stat raspunderile de functionari publici

Angajatii celor doua centre create dupa desfiintarea unei agentii de la Ministerul Comunicatiilor nu au statut de functionari publici, desi sunt platiti integral de la bugetul de stat. Acest statut le permite sa nu completeze declaratii de avere si de interese si ii apara de acuzatii de  incompatibilitate, ne-a spus Dana Popescu, fosta sefa a Departamentului de Relatii Publice al fostei agentii.

Ministerul Comunicatiilor a fost dat in judecata de peste 140 de fosti angajati ai fostei Agentii pentru Serviciile Societatii Informationale (ASSI), care cer sa le fie platite salarii compensatorii de aproape doua milioane de euro, fapt prevazut in contractele lor de munca. Povestea plangerii penale depuse astazi este halucinanta. In contextul eforturilor de economisire a banului public, ASSI – cu circa 160 de angajati, finantata integral din venituri proprii – s-a transformat in doua institutii cu cate 40 de angajati, finantate integral de la bugetul de stat – Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI) si Centrul National "Romania Digitala" (CNRD). Ideea pe care s-a mers a fost buna, pentru ca toate taxele si alte venituri care alcatuiau fondurile proprii ale respectivelor agentii ajung in bugetul public, considera directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru. Insa, din cauza felului in care au fost gandite disponibilizarile, bugetul va avea mai mult de pierdut.

 

Fiecare concediat de la ASSI ar trebui sa primeasca 12 salarii compensatorii, iar suma pentru toti disponibilizatii ajunge la doua milioane de euro, spune Dana Popescu. Unul dintre liderii sindicali din ASSI, Claudiu Simion, sustine ca pe 7 decembrie au fost emise decizii de concediere pentru tot personalul agentiei (154 de angajati). O alta persoana concediata din fosta ASSI ne-a declarat ca angajatii nu si-au primit nici salariul pe decembrie, ca nu li s-au incheiat cartile de munca si nici nu li s-a facut lichidarea: "Directorul de la Resurse Umane a spus ca «nu vrea muschii» presedintelui Toma Campeanu". Cand au insistat sa primeasca un raspuns, concediatii au fost anuntati neoficial ca-si vor primi salariile de la cele doua centre la care nu au lucrat niciodata. "Acum se incearca preluarea angajatilor la centre si concedierea lor a doua oara, desi decizia de concediere de la ASSI, din 7 decembrie, este in continuare valabila.

 

Vom fi concediati de doua ori", a spus Claudiu Simion. Statul are de pierdut nu doar din cauza salariilor compensatorii pe care le solicita fostii angajati ai ASSI, ci si din faptul ca la cele doua centre nou-infiintate angajatii au contract individual de munca, deci nu sunt functionari publici. "Noii angajati vor avea sau au deja contract individual de munca. La fosta ASSI si la noile centre nu sunt functionari publici, dar sunt folosite denumirile posturilor si gradele – consilieri, experti etc., la gradul maxim IA – fara a se tine cont de vechime, necesara daca ar fi vorba de functionari publici", ne-a declarat Dana Popescu. Faptul ca angajatii CNMSI si CNRD nu se supun Legii functionarilor publici le creeaza unele avantaje esentiale pentru bugetul de stat: nu sunt obligati sa-si depuna declaratii de avere si de interese si nici nu pot fi trasi la raspundere pentru  incompatibilitate, deoarece aceste fapte sunt prevazute de lege doar pentru functionarii publici.

Toate acestea se adauga metodei de selectie a personalului pentru noile centre, despre care mai multi angajati sustin ca au fost suspecte: "Cine s-a inscris la concurs nu a fost chemat sa sustina proba, cine nu s-a inscris a intrat pe post pentru ca deja era aranjat, iar cine a facut contestatie la probele sustinute ale concursului nu a primit nici un raspuns". "Este regretabil ca inca se intampla asa si este de banuit ca in mai multe institutii publice lucrurile stau la fel. De un an se stie ca urmau sa fie disponibilizari si restructurari in institutiile publice, iar de atunci angajatii de la stat au inceput o campanie de scuturat scamele de pe hainele sefilor si o campanie de gasit de trebaluit, hai sa ne facem ca muncim din greu ca, la o adica, atunci cand se vor face concedieri sa parem indispensabili", spune Adrian Moraru.

Ministerul Comunicatiilor a transmis printr-un comunicat de presa in numele ministrului Gabriel Sandu, in care acesta sustine  ca "restructurarea ASSI s-a facut  cu respectarea legilor in vigoare", iar "preluarea personalului pe cele doua centre infiintate s-a facut in scopul de a nu arunca oamenii in somaj".

Tatiana Dabija
Tatiana Dabijahttp://tatiana-dabija
Tatiana Dabija, sef departament Eveniment
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă