Cum a fost recreat "salonul morţii" de la Maternitatea Giuleşti

Experţii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani au recreat într-un garaj „camera morţii". Primele concluzii arată că tragedia de la ...

Share

Carmen Cosman 0 comentarii

01.09.2010 - 20:50
Experţii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani au recreat într-un garaj „camera morţii". Primele concluzii arată că tragedia de la Maternitatea Giuleşti a fost provocată de un incendiu, şi nu de o explozie.

Specialiştii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani încearcă în aceste zile să determine, printr-o expertiză tehnică, locul exact unde a izbucnit incendiul în «salonul morţii» de la Maternitatea Giuleşti. La INSEMEX a ajuns în urmă cu aproape două săptămâni întreaga aparatură care se afla în salonul ATI de la maternitate. Experţii au recreat într-un garaj, cu ajutorul unui tavan fals, încăperea în care s-a produs tragedia. Specialiştii au poziţionat aparatele aduse de la Maternitatea Giuleşti exact în locul unde s-au aflat în acel salon. Fiecare echipament şi aparatură medicală provenită de la maternitate au fost expertizate pentru a stabili cu exactitate dacă acestea aveau vreo defecţiune. În plus, a fost evaluată temperatura în fiecare punct al salonului şi s-au efectuat teste privind temperatura de înmuiere şi deformare a materialelor combustibile, respectiv mase plastice de la incubatoare, aparate de aer condiţionat şi tabloul de siguranţă.

„Din materialul plastic neafectat termic s-au luat probe şi s-au introdus în aparatură specială (n.r. cuptoare speciale), iar apoi s-a urmărit şi fotografiat momentul în care s-a înmuiat şi momentul când a început să se deformeze", spune Octavia Baron, doctor chimist la INSEMEX. În urma acestor testări, specialiştii au vrut să vadă care era temperatura în salonul unde s-a produs tragedia. Experţii vor să stabilească de asemenea dirijarea curenţilor de aer şi implicit a fumului degajat de incendiu. Practic, ei au urmărit modul în care fumul a cuprins camera. Expertiza urmăreşte să stabilească nu doar cauza care a declanşat tragedia, ci şi cum s-a propagat incendiul, cu ce viteză şi dacă bebeluşii mai puteau fi salvaţi din incendiu. Prima concluzie a experţilor de la INSEMEX este că la Maternitatea Giuleşti a fost un incendiu, şi nu o explozie. «Expertiza este în plină desfăşurare. Sperăm ca până la finele acestei săptămâni să avem primele concluzii », a declarat directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu. Expertiza este efectuată de INSEMEX gratuit. 

Citește totul despre:

Comentarii