12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCulisele comasării celor trei mari muzee din Bucureşti

Culisele comasării celor trei mari muzee din Bucureşti

Proiectul controversat care viza comasarea Muzeului Ţăranului cu cel al Satului şi Muzeul Antipa a stârnit reacţii aprinse în mediul cultural. Directorul Muzeului Ţăranului, Virgil Niţulescu, susţine că fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, ştia demult de acest proiect, pe care l-ar fi susţinut. În replică, Barbu a declarat că aflase doar despre intenţia de a trece Muzeul Antipa în subordinea Ministerului Mediului.

 

În seara în care Gigel Ştirbu a fost învestit în funcţia de ministru al Culturii, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut acestuia să nu comaseze Muzeul Satului cu Muzeul Ţăranului Român, premierul Victor Ponta replicând: “Comasaţi-le!”. Noul ministru i-a răspuns că nu va fi de acord cu acel proiect, aceasta fiind şi momentul în care s-a aflat public că în culise a fost gândit un proiect de Guvern care viza comasarea celor trei muzee şi trecerea lor în subordinea Ministerului Mediului.

Directorul Muzeului Ţăranului Român (MŢR), Virgil Stefan Niţulescu, i-a adresat marţi o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta, în care îi cere să nu dea curs iniţiativei de desfiinţare a Muzeului, miza fiind una imobiliară, clădirea şi terenul aferent din Centrul Bucureştiului. „S-ar desfiinţa o instituţie fundamentală pentru spiritualitatea românească, greşeala pe care a făcut-o numai regimul comunist”, i-a scris directorul MŢR premierului. Mai mult, acesta a declarat pentru România liberă că din informaţiile sale, încă din luna iulie se ştia de acest proiect, iar ministul Daniel Barbu nu ar fi fost străin faţă de acest plan. „Daniel Barbu ştia de acest proiect şi a fost singurul din Ministerul Culturii care l-a şi sprijinit. Intenţia este veche. Ministerul Mediului a iniţiat proiectul, dar nu a primit niciun aviz din partea Ministerului Culturii”, a spus Niţulescu.

În replică, fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, a declarat pentru Rl că directorul MŢR face „declaraţii nefondate”. „Ministerul Mediului mi-a trimis acum 3 săptămâni o scrisoare în care mă întreba dacă aş fi de acord ca Muzeul Antipa să treacă în subordinea Ministerului Mediului, dar atât. Nu ştiam nimic despre planul de comasare între Muzeul Ţăranului şi Antipa. Nu am dat niciun răspuns, documentul oficial se află în Ministerul Culturii”, a răspuns Daniel Barbu.

Ştirbu nu îşi dă acordul privind comasarea

Paulina Popoiu, directorul general al Muzeului Satului din Capitală, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în urma întâlnirii avute cu ministrul Culturii, Gigel Stirbu, are certitudinea că acesta nu îşi va da acordul privind comasarea Muzeului Satului cu Muzeul Ţăranului Român (MTR), informează Mediafax.
„Ministrul Ştirbu a procedat aşa cum trebuie, ne-am chemat pe toţi trei (directorul Muzeului Antipa, Dumitru Murariu, cel al Muzeului Ţăranului Român, Virgil Niţulescu, şi cel al Muzeului Satului, n.r) pentru a ne şti punctul de vedere. Evident că punctul nostru de vedere a fost că nu se poate ca trei muzee să facă un asemenea joc absolut imposibil şi fără niciun fel de temei logic. Concluzia care s-a tras este că nu se va face această comasare de muzee de niciun fel”, a declarat directorul Muzeului Satului.
Paulina Popoiu a afirmat că Muzeul Satului şi MŢR sunt complementare, nu sunt două muzee care se opun şi nici nu sunt doua muzee din care unul ar fi inutil.
“Se pare că toată nebunia a pornit şi de la ideea Ministerului Mediului de a prelua Muzeul Antipa, iar domnul director Murariu a fost probabil în neclar cu ce vrea Ministerul Mediului. Oricum nu se poate face aşa ceva”, a mai precizat aceasta.
Directorul general al Muzeului Antipa a declarat, pentru Mediafax, ca nu stie de existenta unui proiect de Hotarare de Guvern care ar face ca muzeul pe care il conduce sa treaca in subordinea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă