12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza din sanatate, rezolvata temporar prin credite de angajamente

Criza din sanatate, rezolvata temporar prin credite de angajamente

In sedinta de sambata, guvernul a decis repartizarea sumei de 2.800 milioane lei credite de angajament pentru sustinerea activitatii din sanatate si pentru plata serviciilor medicale. Astfel, riscul intreruperii finantarii, ceea ce ar fi condus la obligarea pacientilor asigurati sa scoata bani din buzunar pentru a-si face analizele necesare, pare pentru moment indepartat. Suma respectiva, care va fi operationala incepand de marti, dupa cum a anuntat Emil Boc, este repartizata astfel: » 2.000 milioane de lei – asigurarea continuitatii in eliberarea de medicamente la farmacii si in cadrul programelor de sanatate » 625 milioane de lei – pentru medicamente si materiale din spitale si pentru decontarea sumelor aferente » 30 milioane de lei – pentru decontarea serviciilor medicale de ambulanta » 55 milioane de lei – pentru decontarea serviciilor medicale efectuate de medicii de familie » 60 milioane de lei – pentru servicii medicale de hemodializa si dializa peritonala » 30 milioane de lei – pentru servicii medicale pentru specialitati paraclinice.

"Suplimentar celor 2.800 milioane de lei, 3,2 miliarde lei se vor folosi pentru achitarea drepturilor salariale in unitatile sanitare cu paturi si la serviciile de ambulanta, carora li se adauga toate cheltuielile legate cu medicamentele de la farmacii sau din cadrul programelor de sanatate", a afirmat Emil Boc.
"Consideram ca prin utilizarea creditelor de angajament am rezolvat problema crizei din sanatate cu privire la plata serviciilor medicale, a medicamentelor de la farmacii, a programelor de sanatate si a celorlalte servicii de ambulanta pe care le aveam in criza in momentul de fata", a mai spus Emil Boc. Concret, termenul de plata a medicamentelor cu si fara contributie personala va creste la 120 de zile, respectiv 90 de zile pentru medicamentele din programele nationale de sanatate, ceea ce inseamna ca plata acestora se va putea face in 2010. Practic, este vorba de credite bugetare care vor fi achitate anul viitor, criza din sanatate, daca se va pastra bugetul din acest an, fiind impinsa pentru finele anului viitor.

O alta modalitate prin care in sistemul medical se va produce o injectie de fonduri priveste si introducerea sistemului de "clawback", mecanism cost-volum. Prin "clawback", toti producatorii de medicamente care vand produse pe piata romaneasca vor trebui sa contribuie, incepand din aceasta luna, la finantarea sistemului public de sanatate cu 5-11% din veniturile realizate ca urmare a vanzarii produselor respective. Contributia va fi progresiva, cele mai mici procente fiind aplicate celor care au un volum foarte mare de vanzari si invers. Sistemul se aplica doar pentru producatorii sau distribuitorii de medicamente ale caror venituri provin din vanzarile de medicamente incluse in programele nationale de sanatate, pentru cele din Lista medicamentelor compensate si cele achizitionate de spitale.

» "Clawback" nemultumeste producatorii
Sistemul "clawback", care a fost sau inca mai este utilizat in Italia, Polonia, Olanda, Ungaria, Belgia, Marea Britanie, Portugalia, Irlanda si Franta, a starnit deja nemultumire in randul producatorilor si distribuitorilor de medicamente. Acestia sunt nemultumiti de mecanismul de suprataxare care le este impus si considera ca aceste masuri, care acopera ineficienta sistemului sanitar si fraudele recunoscute public, ar putea agrava criza din sistemul sanitar.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă