Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Cristian Paţurcă, "golan" până la capăt

Cristian Paţurcă, cel mai cunoscut „golan" din Piaţa Universităţii, „zona liberă de neocomunism", s-a stins din viaţă la doar 46 de ani după o îndelungată suferinţă, bolnav de tuberculoză. Celebrul autor ...

Share

Manuela Golea 0 comentarii

18.01.2011 - 20:27

Cristian Paţurcă, cel mai cunoscut „golan" din Piaţa Universităţii, „zona liberă de neocomunism", s-a stins din viaţă la doar 46 de ani după o îndelungată suferinţă, bolnav de tuberculoză.

Celebrul autor al „cântecelor golanilor", intonate de mii de oameni în timpul manifestaţiei din Piaţa Universităţii din 1990, a trăit în ultimii ani într-o continuă luptă cu boala şi sărăcia.

„Generatorii de tulburări în societate"

Copilul teribil al fenomenului Piaţa Universităţii a fost vedeta celui mai lung „spectacol" din istoria României, fără contract, fără manager, fără bani. Din ianuarie 1990 până în 13 iunie a avut loc cel mai lung manifest anticomunist, unde zeci de mii de oameni îşi strigau dorinţa de libertate. „Generatorii de tulburări în societate", cum îi numea Ion Iliescu pe cei care îl contestau că mimează democraţia, „nişte golani", s-au inspirat după expresia fostului preşedinte şi au declanşat „Golaniada", un fenomen care a scos la rampă atât idealişti, cât şi oportunişti.

„Idealurile de atunci nu au fost împlinite"

Cristian Paţurcă a fost însă unul din marii idealişti. Într-un interviu acordat în 2009 ziarului România Liberă, cantautorul mărturisea: „Mi s-a oferit posibilitatea de enorm de multe ori să merg în străinătate, dar cum să plec de aici?! Asociaţia «21 Decembrie» a devenit un spirit. Noi nu mai avem bariere de orientări politice". Recunoştea că a ajuns în Piaţa Universităţii mai mult din întâmplare, dar a simţit repede că acolo îi este locul: „M-a luat valul, mă simţeam implicat şi am rămas acolo, dar televiziunea arăta numai ceea ce vroia: cum se încingeau micii pe grătar, cum unul muşca din mic şi îi curgea grăsime pe la colţul gurii". Paţurcă era convins că aparţine unei generaţii de luptători, cea care a făcut Revoluţia şi manifestaţia maraton din Piaţa Universităţii. „Din păcate însă, idealurile noastre de atunci nu au fost definitiv împlinite", comenta trist Cristi Paţurcă.

Înainte de a se externa, în martie, a primit certificatul de revoluţionar, după ce fusese vizitat de preşedintele României la spital. O dată cu certificatul a primit şi o sumă de bani cu care dorea să-şi scoată un album. Spunea, glumind, că dacă nu l-a putut lansa în decembrie 2009, nu-i nici o problemă, poate fi lansat şi post-mortem. Albumul „La majorat" nu a apărut încă pe piaţă, dar în decembrie trecut şi-a lansat ultimul său CD, pe care a înregistat colinde în memoria eroilor Revoluţiei.

Ca artist, Paţurcă a apărut rar, în campanii electorale ale candidaţilor prezentaţi ca fiind de dreapta. În ultimii ani, a mai interpertat doar de două ori cântecele care l-au făcut celebru: la un miting de comemorare a victimelor Revoluţiei, în decembrie 2009, şi câteva săptămâni mai târziu la o ceremonie al Asociaţiei 21 Decembrie.

„Tot ce am făcut în ‘89 s-a întors împotriva mea"

În ultimii ani, Cristian Paţurcă a fost uitat sau neglijat de cei care odinioară l-au adulat şi-i cântau versurile. Cântăreţul suferea de tuberculoză, fiind internat de mai multe ori pentru tratament. În timpul bolii a trăit o altă dramă: evacuarea. În 2008 a fost evacuat din casa în care s-a născut, după ce imobilul naţionalizat a fost revendicat. „Urmează să locuiesc sub cerul liber de acum. Noroc de prietenii pe care îi mai am şi care m-au invitat să dorm la ei. În acest moment, îmi pare rău că tot ce am făcut în decembrie ‘89 s-a întors împotriva mea", spunea cantautorul.

Cristian Paţurcă a fost găsit decedat, ieri, în garsoniera în care locuia cu chirie de către proprietarul acesteia, potrivit lui Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie.

„Cred încă în idealurile din Piaţă"

Într-un interviu acordat dramaturgului Mihaela Michailov şi regizorului David Schwartz, pentru spectacolul dedicat Mineriadei din iunie ‘90, „Capete înfierbântate", Cristian Paţurcă spunea: „În Piaţa Universităţii oamenii stăteau în genunchi la cântecele mele şi fredonau «Mai bine mort decât comunist». Atunci nu eram conştient de valoarea mesajului, acum sunt. Am compus versurile într-un WC din Universitate, că în balcon toată lumea se bătea pe microfon. Piaţa Universităţii era locul unde se întâlneau toţi cei care voiau să protesteze. Nu uitaţi că acolo se făceau mitingurile partidelor de opoziţie sau ale oricăror forţe de opoziţie, pentru că o mare parte a populaţiei ţării nu era de acord cu confiscarea puterii de către clica lui Iliescu şi a poliţiei. Şi când cineva avea ceva de spus, mergea în Piaţa Universităţii. (...) Băi frate, cel puţin la cântece, nu numai la ale mele, oamenii erau foarte marcaţi şi profund impresionaţi de evenimente şi de faptul că deveniseră o comunitate. Eu trebuia să cânt cu ochii închişi, că dacă vedeam o piaţă întreagă cu făclii şi brichete aprinse nu mai puteam să cânt. Îmi dădeau lacrimile.(...) Marea mea dramă e că Ion Iliescu conduce şi acum România. Asta e chiar culmea. (...) Cred încă în idealurilor din Piaţă. Piaţa a rămas o utopie. Încă mai aud oameni care-mi fredonează cântecele în metrou sau în autobuz".

"Mai bine haimana, decât trădător / Mai bine huligan, decât dictator / Mai bine golan, decât activist /Mai bine mort, decât comunist." 28 APRILIE 1990, PIAŢA UNIVERSITĂŢII

Citește totul despre:

Comentarii

loading...