Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Covasna: Forumul Românilor ameninţă cu manifestări publice, în cazul fomării "envlavei etnice Ţinutul Secuiesc"

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) respinge orice variantă de reîmpărţire administrativ-teritorială a României care să contureze înfiinţarea 'enclavei etnice autonome ...

Share

Avram Eliza 0 comentarii

16.06.2011 - 10:40

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) respinge orice variantă de reîmpărţire administrativ-teritorială a României care să contureze înfiinţarea 'enclavei etnice autonome Ţinutul Secuiesc' şi a avertizat că se va opune unui astfel de proiect prin toate mijloacele legale, inclusiv prin organizarea de manifestări publice de amploare, relatează Agerpres.

Conducerea Forumului menţionează că proiectul de reorganizare a regiunilor iniţiat de UDMR reconstituie virtual graniţele stabilite prin Diktatul de la Viena din 1940 şi va avea drept consecinţă epurarea etnică a românilor din arcul intracarpatic,  se arată în comunicatul organizaţiei.

'Formarea unui judeţ care să înglobeze actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş, după modelul stalinist al Regiunii Autonome Maghiare, va adânci discriminarea românilor din acest areal şi va constitui o etapă majoră în realizarea proiectului hungarist de instituţionalizare a ţării secuilor şi de scoatere a acestuia de sub autoritatea statului român', se arată în comunicatul de presă, în care se mai spune că reorganizarea teritoriului României conform solicitărilor organizaţiilor politice naţionaliste maghiare, dublată de adoptarea statutului minorităţilor naţionale prin care urmează să se confere drepturi colective şi autonomie politică acestora, fac parte din strategia de obţinere a autonomiei teritoriale pe criterii etnice în această zonă din inima României.

În opinia conducerii Forumului, acest lucru este cu atât mai 'primejdios' pentru statul român, cu cât, în perspectivă, locuitorii de etnie maghiară ai aşa-zisului 'Ţinut secuiesc' vor deveni cetăţeni ai Ungariei în baza Legii cetăţeniei adoptate nu cu mult timp în urmă de autorităţile de la Budapesta.

Liderii Forumului sunt nemulţumiţi şi de faptul că discuţiile politice referitoare la judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, indiferent de tema dezbaterii, ignoră existenţa, interesele, valorile şi aspiraţiile celor 400.000 de români care trăiesc pe aceste meleaguri.

'În cazul cedării în faţa presiunilor UDMR şi luării unor decizii care privesc prezentul şi viitorul cetăţenilor români de naţionalitate română din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu ignorarea intereselor şi voinţei acestora, FCRCHM este decis să se opună, folosind toate mijloacele legale, inclusiv organizarea de manifestări publice de amploare', se arată în comunicat.

În finalul acestuia, conducerea Forumului condamnă declaraţiile publice 'iresponsabile şi incitările la nesupunere civică sau violenţă' lansate în ultimul timp de câţiva importanţi lideri politici maghiari, precum şi de formatori de opinie din mass media de limbă maghiară.

Forumul Civic al Românilor înglobează aproape 40 de organizaţii civile din cele trei judeţe, iar preşedintele de onoare al acestuia este IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...