10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCoreea de Nord şi Iranul ar colabora pentru dezvoltarea de rachete nucleare

Coreea de Nord şi Iranul ar colabora pentru dezvoltarea de rachete nucleare

Coreea de Nord şi Iranul colaborează la un program de armament ce vizează construirea de rachete cu rază lungă de acţiune, capabile să transporte ogive nucleare, potrivit centrului de reflecţie britanic Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), informează Mediafax.

IISS subliniază că programul nord-coreean de armament beneficiază în prezent de tehnologie din partea Iranului, relatează Daily Telegraph.

La rândul său, Phenianul are tehnologie care ar permite programului nuclear iranian să îşi sporească producţia. Însă IISS nu a descoperit dovezi concrete care să arate că Phenianul ar fi furnizat iranienilor echipament.

Aceste dezvăluiri marchează o escaladare îngrijorătoare în cursa pentru obţinerea tehnologiei pentru arme nucleare în care sunt implicate cele două state, considerate unele dintre cele mai mari ameninţări la adresa securităţii globale.

Coreea de Nord a testat în 2006 şi 2009, două arme nucleare pe bază de plutoniu. Phenianul este vizat de mai multe runde de sancţiuni ale Consiliului de Securitate al ONU după ce s-a declarat putere nucleară, în 2005.

În aprilie 2009, după ce Naţiunile Unite au condamnat într-o rezoluţie testele sale cu rachete, ţara a suspendat negocierile în şase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Statele Unite, Japonia şi Rusia) privind programul său nuclear.

La sfârşitul lunii noiembrie 2009, Phenianul le-a dezvăluit experţilor americani că dispune de un centru pentru îmbogăţirea uraniului la Yongbyon, ceea ce a alimentat temerile că regimul a început deja să construiască noi arme nucleare.

La rândul său, Iranul este suspectat de mai multe ţări occidentale, în frunte cu Statele Unite,că încearcă să obţină arma atomică, sub acoperirea unui program nuclear civil.

În iunie 2010, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o a patra rezoluţie însoţită de sancţiuni vizând republica islamică. Aceasta impune restricţii asupra furnizării de arme convenţionale, printre care rachete, tancuri, elicoptere de asalt, avioane de luptă şi nave de război.

Săptămâna aceasta, Iranul a anunţat că instalează centrifuge “de o mai bună calitate şi viteză” pentru a îmbunătăţi procesul de îmbogăţire a uraniului, în pofida apelurilor internaţionale de oprire a activităţilor nucleare.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă