Coplata în sănătate. Ce se întâmplă dacă nu o plătim?

Introducerea coplăţii în sănătate, începând de la 1 aprilie, a ridicat deja câteva probleme mari în ţară. Prima întrebare la care şefii de spitale nu au încă un răspuns : ce se ...

Share

Dan Gheorghe 0 comentarii

01.04.2013 - 17:55

Introducerea coplăţii în sănătate, începând de la 1 aprilie, a ridicat deja câteva probleme mari în ţară. Prima întrebare la care şefii de spitale nu au încă un răspuns : ce se întâmplă dacă pacienţii nu vor să plătească?

 

Românii care se internează în spital vor trebui să plătească, la externare, cinci sau zece lei. Suma e stabilită de fiecare unitate medicală în parte. Unele spitale aveau, pe 1 aprilie, taxa deja anunţată, dar altele încă se mai gândeau, pentru că nu există o decizie a Consiliului de Administraţie din spitalul respectiv. 

Taxa mai aşteaptă câteva zile, la Giurgiu

Taxa va fi de cinci lei la Spitalul Judeţean din Giurgiu, ne-a spus managerul unităţii, Mihai Petre. Aşa a stabilit Comitetul Director al spitalului. Cu toate astea, cei care se externează, zilele astea, din acest loc, nu plătesc taxa. Pentru că decizia finală asupra taxei va fi luată de Consiliul de Administraţie al Spitalului. Decizia ar putea veni abia peste câteva zile. Directorul ne-a spus totuşi că, după ce taxa va intra în vigoare, pacienţii vor primi chitanţă pentru suma plătită. Totul e deja pregătit, din punctul de vedere al formalităţilor.

Sărăcia coboară cuantumul taxei

Mai scump va fi la Craiova, unde Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova a stabilit că taxa va fi de zece lei. Atenţie, indiferent de câte zile stai in spital, plăteşti, la externare, o singură taxă. Cum e cazul de la Craiova - zece lei. Cu totul alta e situaţia la Spitalul Orăşenesc din Beclean, unde pe 1 aprilie nu se luase încă nicio decizie, aşteptându-se normele de aplicare, de la Minister, în privinţa aplicării acestei reglementări. La Spitalul Municipal de Urgenţă "Elena Beldiman" din Bârlad taxa a fost stabilită la cinci lei. S-a ales suma minimă în condiţiile în care mulţi oameni din zona asta se confruntă cu lipsa de bani, explică directorul medical al spitalului, Gabriela Daniş. Chiar şi în condiţiile în care taxa e modică, interlocutoarea crede că nu toţi pacienţii, dintre cei care trebuie să plătească, vor şi plăti.

Cei exceptaţi de la coplată

Conform reglementării Ministerului Sănătăţii, sunt exceptaţi de la plata taxei pacienţii internaţi în regim de urgenţă, dar şi cei care sunt trataţi prin programele naţionale, la care se adaugă copiii, gravidele şi pensionarii. O parte din spitalele din Bucureşti stabiliseră, încă de la sfârşitul săptămânii trecute, cuantumul taxei, fiind vorba, în multe cazuri, de zece lei, cum ar fi cazul Spitalului Floreasca, Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgenţă sau Spitalului "Sfânta Maria". Problema legată de pacienţii cu venituri reduse a fost ridicată de managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, care se îndoieşte de faptul că toţi oamenii vor avea bani să plătească, chiar şi o sumă modică, cum ar fi cea de cinci lei. "Vom percepe zece lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei", a declarat, pentru Mediafax, profesorul Radu Macovei.

15% dintre pacienţi vor plăti taxa, la Suceava

Taxa la externare va fi de cinci lei la Spitalul Judeţean din Suceava, la Spitalul de Urgenţă din Târgu Mureş va fi de 7,5 lei şi tot cinci lei vei plăti şi dacă te externezi din Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia. Dar câţi vor plăti, pentru că, de pildă, managerul Spitalului de Urgenţă din Suceava estimează că numai 10-15% dintre pacienţi ar putea să achite coplata, restul intrând în categoriile exceptate de la această obligaţie. Tot zece lei va fi taxa la spitalele judeţene din Cluj-Napoca, Arad şi Deva.

Ce face spitalul dacă pacientul nu plăteşte? Niciun răspuns!

Dar dacă un pacient, dintre cei care au obligaţia să plătească noua taxă, nu achită suma stabilită de spital? Poate fi constrâns să plătească? Aici ne aflăm deja pe nisipuri mişcătoare, pentru că nimeni nu a reglementat încă problema asta. "Nu e stabilit nimic", spune Delia Gheorghică, directorul economic al Spitalului Municipal din Vatra Dornei. "Noi nu avem cum să constrângem pacienţii să plătească", recunoaşte oficialul. Lunar, în medie, o sută de oameni se internează în această unitate sanitară, dacă vorbim strict de cei care se încadrează în categoria plătitorilor noii taxe. O posibilă constrângere ar fi ca pacientul să nu primească biletul de externare, până nu achită taxa, apreciază şefa biroului Financiar-Contabil de la Spitalul Municipal din Orăştie, Viorica Plopşăreanu. Aceasta ne-a spus că s-a luat chiar legătura cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană, pentru a se lămuri situaţia, dar fără a se obţine un răspuns clar.

Nici alte taxe de spitalizare nu s-au plătit până acum

Spitalele au deja experienţă cu anumiţi pacienţi care, şi până acum, aveau obligaţia să-şi plătească zilele în care fuseseră îngrijiţi aici. E vorba de cei răniţi în urma unor altercaţii, de pildă. Sumele care trebuie plătite, în asemenea situaţii, sunt mult mai mari, pentru că achiţi contravaloarea tuturor zilelor de spitalizare, cu tot cu medicamentele şi tratamentele care ţi s-au administrat. Ei bine, sunt pacienţi care n-au plătit, aşa cum ne spune directorul Spitalului din Cernavodă, Salem Zahra. Astfel de situaţii au fost raportate la Poliţie. "Nu s-a rezolvat nimic", adaugă directorul.

 

Există totuşi locuri în care lucrurile se mişcă. Aşa cum e cazul Spitalului Orăşenesc din Corabia, unde coplata a fost stabilită la zece lei. Ieri, până la ora prânzului, se externaseră deja şase pacienţi. Toţi au achitat coplata, după ce pacienţii au fost înştiinţaţi de noua reglementare.

Ce spune ministrul Nicolăescu despre bâlbâielile la introducerea coplăţii

Coplata a fost gândită încă din 2011, fiind una din condiţiile din Acordul cu Fondul Monetar Internaţional, a explicat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în cadrul unei conferinţe de presă. Oficialul guvernamental şi-a exprimat surprinderea faţă de acei directori de spitale care spun acum că noua măsură are probleme de aplicare. Şi asta în condiţiile în care, a precizat ministrul, coplata a fost în dezbatere publică mai bine de o lună, până să intre efectiv în vigoare. Noua măsură apare în contextul în care românii nu sunt de acord cu această taxă. Un recent sondaj realizat de Compania "Exact Cercetare şi Consultanţă", în colaborare cu "Link Resource", arată că 53% dintre români resping ideea. Oamenii spun că deja plătesc asigurări de sănătate, aşteptând servicii medicale în schimbul banilor, dar nici nu sunt convinşi că sistemul de sănătate va scăpa de subfinanţare în urma coplăţii. 

Citește totul despre:

Comentarii