4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialConservatorii au trecut din nou in opozitie

Conservatorii au trecut din nou in opozitie

Liberalii si implicit Guvernul nu au reusit ieri in sedinta comuna a Comisiei juridice si a celei pentru drepturile omului ale Senatului sa impuna schimbarea din mers a prevederilor Ordonantei 16/2006 privind modificarea legii CNSAS in sensul eliminarii sintagmei “politie politica” si a introducerii obligativitatii ca numele si dosarele fostilor ofiteri ai Securitatii sa fie facute publice. Aliindu-se cu PSD si PRM, conservatorii nu sunt de acord cu modificarile propuse de liberali.


Biroul Permanent National al PNL a stabilit cu doua zile in urma ca este necesara o noua ordonanta pentru modificarea legii CNSAS in vederea eliminarii sintagmei de politie politica, desi Ordonanta 16 care modifica aceeasi lege se afla in lucru la Senat inca din sesiunea trecuta. Pentru a grabi lucrurile, liderul grupului parlamentar al PNL Puiu Hasotti a redactat, cu acceptul lui Marius Oprea, consilierul premierului Tariceanu, o noua varianta a Ordonantei 16 care cuprindea intocmai deciziile BPN a PNL si s-a prezentat cu ea in fata celor doua comisii. Imediat senatorii PSD, PRM si PC au sarit ca arsi sustinand ca ei nu discuta decat pe textul initial al ordonantei, blocand astfel posibilitatea eliminarii sintagmei de politie politica. “Este vorba de doua materiale diferite. Nu trebuia sa veniti cu o ordonanta noua, ci cu o nota de inaintare ca doriti modificarea unor articole”, a spus peremistul Valentin Dinescu. Conservatorul Gavrila Vasilescu l-a sustinut: “Am primit 14 noi pagini. Eu nu cunosc ce este in aceste pagini… Sunt din partea Guvernului, nu sunt?!… Cine se substituie Guvernului?”
In aceste conditii presedintele Comisiei juridice, udemeristul Peter Eckstain Kovacs, a propus reluarea dezbaterilor incepand chiar cu titlul legii, desi in sesiunea trecuta senatorii ajunsesera pana la articolul 5. Astfel s-ar fi putut elimina inca din titlul Legii CNSAS sintagma “politie politica”, aceasta devenind “Lege privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii”, atragand dupa sine modificarea tuturor articolelor care contineau termenul de “politie politica”. Din nou Valentin Dinescu a sarit ca ars urland ca dezbaterile ar trebui reluate de la articolul 5, iar discutiile pe titlu ar putea avea loc numai dupa ce toate articolele legii vor fi votate de comisie.
Simtind ca este loc de tergiversare a dezbaterilor si profitand de lipsa mai multor senatori ai Comisiei pentru drepturile omului, pesedistul Doru Ioan Taracila a decretat: “Nu putem lua decizii daca o comisie nu este in cvorum”. Acelasi Taracila a sustinut ca, daca Guvernul doreste eliminarea sintagmei de politie politica prin Ordonanta 16, opiniile Executivului ar trebui insusite de unii senatori si transpuse in amendamente ale acestora, lucru cu care a fost de acord si udemeristul Gyorgy Frunda.
Profitand de moment, Gavrila Vasilescu a reiterat ideea ca membrii Colegiului ar trebui audiati de Parlament pentru scurgerile de informatii din institutie si pentru “unele antepronuntari”, idee la care a achiesat si pesedistul Serban Nicolae: “Scurgerile de informatii sunt o parte a unui joc politic murdar”. Puiu Hasotti s-a impotrivit sustinand ca nu vede rostul audierii membrilor Colegiului.
In fine, dezbaterile au inceput cu primul articol al ordonantei, liberalii insusindu-si pe rand amendamentele din varianta redactata de Hasotti. Nu s-a votat insa nimic, motivandu-se prin lipsa cvorumului. In final senatorii si-au dat seama ca este cam greu ca raportul Ordonantei sa fie facut de doua comisii si au stabilit sa ceara Biroului Permanent ca numai Comisia juridica sa fie investita cu redactarea raportului, iar Comisia pentru drepturile omului sa dea doar aviz. Cu alte cuvinte, toate dezbaterile de ieri au fost in van.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă