9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialCondoleanţe pentru soldaţii care au murit în Afganistan, de la adjunctul secretarului...

Condoleanţe pentru soldaţii care au murit în Afganistan, de la adjunctul secretarului de stat american

Adjunctul secretarului de stat american Anthony J. Blinken a prezentat sâmbătă, într-o întâlnire cu ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, condoleanţe pentru cei doi militari români căzuţi la datorie în Afganistan, exprimând aprecierea specială a autorităţilor americane pentru sacrificiile şi efortul general făcut de România în teatrul de operaţii afgan.

 Potrivit unui comunicat al MApN transmis sâmbătă AGERPRES, agenda întâlnirii dintre cei doi oficiali a cuprins aspecte legate de contextul regional de securitate, cooperarea bilaterală în domeniul apărării în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.

 Agenda discuţiilor a mai inclus implementarea măsurilor de asigurare şi descurajare şi rolul iniţiativelor SUA în acest domeniu, pregătirea agendei viitorului Summit NATO de la Varşovia din 8 – 9 iulie, participarea la misiunea NATO din Afganistan şi la demersurile comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL/Daesh.

 Ministrul Motoc a subliniat rolul esenţial al SUA în consolidarea securităţii ţării noastre şi a flancului estic al Alianţei, prin implementarea iniţiativelor specifice – European Reassurance Initiative (ERI) şi European Activity Set (EAS), precum şi prin intensificarea programului comun de exerciţii desfăşurate pe teritoriul naţional şi în context regional.

 Oficialul român a mulţumit părţii americane pentru angajamentul de substanţă în implementarea ERI, demonstrat prin creşterea de patru ori a bugetului iniţiativei, cu o importantă influenţă pozitivă asupra securităţii naţionale şi a climatului regional.

 "În perspectiva viitorului Summit NATO, s-a evidenţiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, cu o atenţie adecvată acordată regiunii Mării Negre şi unei posturi de descurajare şi apărare eficientă, bazată pe o prezenţă aliată înaintată robustă pe întreg flancul de est al NATO. În acest sens, au fost discutate unele iniţiative concrete de consolidare a prezenţei înaintate în regiune, în context bilateral şi aliat", se arată în comunicatul citat.

 Cei doi oficiali au subliniat importanţa consolidării rezilienţei naţionale şi a dezvoltării unor capacităţi de apărare şi descurajare credibile, pentru a face faţă oricăror provocări, indiferent de provenienţa acestora, şi a răspunde adecvat caracterului tot mai complex al actualului mediu de securitate.

Cele mai citite

Facturi mai mici la gaze și electricitatea de la 1 aprilie. Ministrul energiei anunță noi scheme de plafonare

Ministerul Energiei se pregăteşte săptămâna aceasta de o optimizare a schemei de compensare/plafonare prin care facturile la energie şi gaze s-ar mai putea ieftini,...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Irina Begu, victorioasă la revenirea în circuit

Irina Begu a revenit în circuitul profesionist de tenis după o absență de șapte luni cu o victorie. Românca de 33 de ani s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă