Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Concesionare cu scandal la una dintre cele mai mari ferme piscicole

Agentia Domeniilor Statului si Piscicola S.A., controlata de Maria Schutz, consilier judetean implicat in mai multe scandaluri legate de privatizarea unor unitati din Dolj, se lupta pe sutele de tone de peste de la Carna-Dolj.

Share

Bogdan Grosereanu 0 comentarii

08.09.2009 - 00:00

Agentia Domeniilor Statului si Piscicola S.A., controlata de Maria Schutz, consilier judetean implicat in mai multe scandaluri legate de privatizarea unor unitati din Dolj, se lupta pe sutele de tone de peste de la Carna-Dolj.

Piscicola S.A. Dunareni, una dintre cele mai mari ferme piscicole din Romania, se afla in centrul unui nou scandal. Pe data de 8 iulie 2009, Agentia Domeniilor Statului (ADS) a reziliat contractul de concesiune pentru cele 2.300 hectare de luciu de apa, iar saptamana trecuta a organizat o noua licitatie. Licitatia a fost insa amanata, pentru ca unul dintre competitori, Romeo Porojnicu, s-a retras din cursa. ADS este condusa de fostul prefect de Dolj Nicolae Giugea, desemnat in functia aceasta, la vremea respectiva, de PDL,  iar Piscicola S.A. este controlata de consilierul judetean PSD Maria (Lili) Schutz si de partenerul sau de afaceri, Ion Dascalu, prin copiii lor, Oana Schutz si Ionut Dascalu. Schutz, un personaj controversat in Dolj, a fost acuzata de procurorii DNA, la sfarsitul anului 2007, ca a fraudat societatile Orser Oradea si Sere Codlea cu peste 5 milioane de euro, prin societatile pe care le controla.

 

Odiseea fermei piscicole a inceput in 2003, cand ADS a vandut actiunile Piscicola S.A. si, in paralel, a incheiat un contract de concesiune pentru cele 2.300 hectare de luciu de apa. In 2005, societatea a intrat in reorganizare, din cauza problemelor financiare. Intre timp, contractul de concesiune a fost preluat de Compania Nationala de Administrare a Fondului Piscicol (CNAFP), apoi, prin OUG nr. 23/2008, a revenit la ADS. In ultimele luni, ADS a purtat o corespondenta asidua cu RVA Insolvency Craiova, lichidatorul Piscicola SA, prin care solicita imperativ semnarea unui act aditional care sa consfinteasca rocada CNAFP-ADS, pana pe data de 25 iunie. "Neprezentarea in vederea semnarii actului aditional la contractul de concesiune atrage dupa sine incetarea de plin drept a contractului", se afirma intr-o adresa a ADS. RVA a cerut o pasuire pana pe 1 iulie, din cauza multelor dosare de lichidare pe care le avea in lucru.

 

Refuzat de ADS, lichidatorul a trimis un imputernicit cu o zi inainte de expirarea termenului (25 iunie), insa ADS a refuzat din nou semnarea aditionalului, cerand prezenta personala a lichidatorului Carmen Popa. Ulterior, pe 8 iulie, o comisie formata din reprezentanti ai ADS, reprezentanti de la cadastru si Directia Agricola, impreuna cu primarul din Carna (fosta Dunareni) au primit/predat Piscicola S.A. La vremea respectiva, lichidatorul atragea atentia asupra modului in care a fost rupt contractul. "O analiza juridica mai atenta de catre serviciul juridic al ADS ar fi condus poate la concluzia ca transmiterea calitatii de parte in contract a operat in temeiul legii, iar nesemnarea unui act aditional care sa transpuna textul legii nu poate conduce la incetarea contractului, deoarece se aplica dincolo de vointa partilor", spune aceasta intr-o adresa. Lichidatorul spune ca ADS trebuia sa invoce alte motive, cum ar fi, spre exemplu, lipsa investitiilor facute la concesiune.
Maria Schutz si Ion Dascalu duc scandalul in justitie. "Cu ce drept au intrat si au predat ferma? Am sesizat Corpul de Control al Guvernului. Am actionat si ADS in instanta, pentru ca motivul rezilierii este neintemeiat", spune Ion Dascalu. De cealalta parte, Nicolae Giugea sustine ca ferma trebuie sa produca. "Pot sa faca ce doresc, dar eu nu tin ferma sa nu produca", spune Giugea.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...