Comandantul Armatei Statelor Unite în Europa, la exercițiul Saber Guardian: NATO lasă uşa deschisă pentru Rusia, dar trebuie să arate că Alianţa e puternică şi pregătită pentru orice

Comandantul Forțelor Terestre americane din Europa, Ben Hodges, susține că NATO lasă ușa deschisă pentru Rusia, dar că trebuie să arate că Alianța este puternică și pregătită pentru orice.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 15.07.2017 - 19:13

Comandantul Forțelor Terestre americane din Europa, Ben Hodges, susține că NATO lasă ușa deschisă pentru Rusia, dar că trebuie să arate că Alianța este puternică și pregătită pentru orice, informează Mediafax.

„Exerciţiile militare sunt despre capabilităţi şi despre a fi siguri că orice inamic potenţial ştie că suntem pregătiţi, dar este şi despre a lăsa uşa deschisă. Vrem ca Rusia să fie un membru responsabil al Comunităţii Globale, vrem ca Rusia să revină în Comunitatea Globală. Aşa că lăsăm mereu uşa deschisă, dar cred că cea mai bună şansă a Rusiei de a se reîntoarce pe această uşă este misiunea Alianţei de a se întări. Ruşii respectă întotdeauna puterea, deci am demonstrat coeziune, am demonstrat că suntem împreună şi că suntem pregătiţi“, a declarat Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre americane din Europa,  la exerciţiul Saber Guadian 17.

Întrebat dacă este de părere că un exerciţiu de o asemenea amploare poate să ducă la escaladarea conflictului cu Rusia, Ben Hodges a precizat că „din contră, slăbiciunea poate să fie un semnal de îngrijorare”.„Ceea ce escaladează tensiunea este să părem slabi, neconectaţi, nepregătiţi, acestea sunt elementele care invită la agresiuni. Dacă rămânem puternici, soldaţi americani, români, britanici, italieni, cred că posibilitatea oricăriei greşeli este mult mai scăzută“, a mai spus Comandantul Forțelor Terestre americane din Europa.

La rândul său, şeful Statului Major General al României, Nicolae Ciucă, şi-a exprimat multumirea pentru felul în care s-a desfăşurat exerciţiul, la care soldaţii au folosit muniţie adevărată de război, blindate, avioane şi elicoptere de luptă, exact ca într-un teatru de operaţiuni.

„Nu a fost numai un exerciţiu prin care am dorit să demonstrăm capabilităţile militare de care dispun armatele ţărilor participante, ci a fost un exerciţiu în care s-a dorit obţinerea unui efect maxim pe linia interopreabilităţii, pe linia planificării, coordonării şi conducerii intergrate a acţiunilor în teren”, a declarat presei Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General.

În opinia sa, sincronizarea între forţele terestre şi forţele aeriene, între focul infanteriei, al artileriei, al elicopterelor şi al avioanelor a fost „perfectă”.

„Am demonstrat că România este un aliat de încredere în NATO, astfel încât, indiferent de adversar, că vorbim de Rusia sau alt adversar, suntem în măsură să asigurăm apărarea intereselor alianţei şi ale României la 360 de grade“, a mai spus şeful Statului Major General.


La Centrul Naţional de Instruire Întrunită se desfăşoară exerciţiul Getica Saber 17, la care participă sâmbătă 1.700 de militari din forţele terestre aparţinând comandamentului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată “Unirea Principatelor” şi Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, alături de 3.300 militari ai armatelor din Armenia, Croaţia, Statelor Unite ale Americii şi Ucraina. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...