Comandamentele NATO din România încep să prindă contur

Cele două comandamente NATO din România vor funcționa la București, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.03.2015 - 16:41

Cele două comandamente NATO din România vor funcționa la București, a anunțat astăzi ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

La reuniunea de autoevaluare a MApN pe anul 2014, desfășurată astăzi, s-a precizat că unul dintre obiectivele Ministerului pe anul 2015 va fi „constituirea și operaționalizarea graduală, pe teritoriul României, a Unității multinaționale de integrare a forțelor NATO și a Comandamentului multinațional de divizie sud – est”.

Dintre cele două structuri NATO, mai întâi va începe să funcționeze Unitatea de integrare a forțelor (NATO Forces Integration Unit, NFIU). Ea va deveni parțial operațională în iunie 2015 și complet operațională anul viitor.

Specialiști din MApN au explicat, pentru România Liberă, că NFIU va fi o unitate de mici dimensiuni – câteva zeci de persoane. Angajații ei vor lucra permanent în România și vor avea ca atribuții pregătirea și coordonarea tranzitului prin România al militarilor din Forța de Reacție Rapidă a NATO. Aceștia vor proveni din țări NATO, iar deplasarea prin România va fi o etapă îmdrumul lor spre zonele de conflict.

Câte un comandament de tip NFIU va lua ființă în fiecare dintre următoarele șase țări: România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Comandament unic pentru România și Bulgaria

Celălalt comandament NATO din România, de dimensiuni mai mari, va fi Multinational Division South-East Headquarter, MND – SE HQ. Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, de la București, va avea în subordine comandamentele NFIU din România și Bulgaria. Capacitatea operațională parțială va fi atinsă în anul 2016, iar cea completă în anul 2018.

În ambele comandamente vor lucra atât angajați români cât și din alte țări NATO.

Specialiștii militari români ne-au precizat că fiecare angajat NATO va fi plătit de statul care îl trimite în misiune. Cu alte cuvinte, România, chiar dacă este țară gazdă („Host Nation”) a celor două comandamente NATO, nu-i va plăti decât pe angajații români.

Citește totul despre:

Comentarii