7.6 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCodul Civil declanseaza razboiul presa-Guvern

Codul Civil declanseaza razboiul presa-Guvern

Proiectul noului Cod Civil incearca sa puna botnita presei prin 12 articole care, printre altele, i-ar putea impiedica pe jurnalistii sa publice informatii de interes public si i-ar pune in conflict cu Codul deontologic. Asociatiile si sindicatele din presa considera prevederile abuzive.

Sub denumirea "Apararea drepturilor nepatrimoniale", noul Cod Civil cuprinde 12 articole care privesc direct presa. La art. 263 (2), legiuitorul propune ca persoana fizica, daca e de parere ca i-au fost incalcate sau amenintate drepturile nepatrimoniale, sa poata cere oricand instantei "interzicerea faptei ilicite daca aceasta este iminenta" si "incetarea incalcarii si interzicerea pentru viitor daca aceasta dureaza". La acelasi articol, masurile de aparare merg pana la "sechestrarea, distrugerea, confiscarea sau retragerea din circulatie a bunurilor si mijloacelor care au servit la savarsirea faptei". Autorul modificarilor nu clarifica insa ce inseamna "orice alte masuri necesare pentru repararea prejudiciului cauzat".

 

Termenele pentru repararea prejudiciului nu se vor intinde ca in procesele de calomnie si insulta, ci vor fi limitate la maximum trei zile. La art. 272, Codul Civil prevede ca instanta poate lua masuri pentru "conservarea probelor", ceea ce inseamna ca jurnalistul nu-si mai poate proteja sursa de la care a luat informatia, desi acest drept al ziaristilor este aparat de legislatia europeana.
Propunerile de modificare a Codului Civil au provocat reactii puternice din partea institutiilor mass-media din cauza unor articole care inventeaza o lege a presei in baza unor norme considerate de protestatari drept "comuniste". Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, Clubul Roman de Presa (CRP) si Asociatia Jurnalistilor din Romania (AJR) au atacat la unison capitolul "Apararea drepturilor nepatrimoniale", 12 articole in care Ministerul Justitiei a inclus masuri dure a caror menire, considera sindicatele jurnalistilor, este aceea de a pune botnita presei.

MediaSind se teme ca ziaristii nu vor mai avea acces la informatii de interes public si ca pedepsele sunt menite a pune botnita presei. "Documentul a fost elaborat peste noapte de Ministerul Justitiei, fara consultarea vreunei organizatii media reprezentative. Acest cod ascunde, la capitolul «Apararea drepturilor nepatrimoniale», o lege a presei cu prevederi aberante, care nu se regaseste in legislatia nici unui stat membru al UE", au subliniat reprezentantii sindicatului.
si Consiliul de Onoare al CRP "protesteaza fata de opacitatea si birocratia dovedite de Guvernul Romaniei si Ministerul Justitiei in aprobarea modificarilor la Codul Civil". "In acest fel, a fost transmis un mesaj negativ, ignorand oamenii de presa si asociatiile profesionale din industria mass-media", se arata intr-un comunicat al Clubului.

 

CRP a cerut presedintelui Senatului, sefului Camerei Deputatilor, membrilor Legislativului si liderilor politici sa manifeste "reticenta maxima" fata de initiativele de limitare a libertatii de exprimare. In acelasi ton, AJR dezaproba "metoda netransparenta si abuziva a Guvernului. Care, prin Ministerul Justitiei, incearca sa introduca o lege a presei in Romania fara o consultare publica prealabila". Asociatia considera ca proiectul Ministerului Justitiei reprezinta un atentat la libertatea de exprimare.
Fata de toate acuzatiile, Biroul de Presa al Ministerului Justitiei ne-a precizat ca astazi va fi trimis un punct de vedere in care organizatiile mass-media vor fi asigurate ca "nu este vorba de o incalcare a dreptului de exprimare".

Cele mai citite

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Se schimbă legea creditelor. Dobânzile nu pot fi mai mult decât dublul sumei împrumutate

Legea care plafonează dobânzile practicate de instituțiile financiare nonbancare și limitează creanțele pe care le solicită recuperatorii a fost votată azi în plenul Camerei...

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă