27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialCNSAS îl acuză pe fostul vicepreședinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară că...

CNSAS îl acuză pe fostul vicepreședinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară că ar fi colaborat cu Securitatea, în anii ’80

Fostul vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Daniel George Tudor, a fost acuzat, joi, de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), că ar fi colaborat cu Securitatea. Astfel, CNSAS a sesizat Curtea dee Apel București pentru a constata suspiciunile, potrivit News.ro.

Potrivit cercetătorilor de la CNSAS, Daniel Gheorghe Tudor este titularul a două dosare de Fond. În primul dintre ele, fostul vicepreședinte al ASF a fost recrutat în 1980, pe când era ghid pentru limbile franceză şi engleză în cadrul ACR. Daniel Tudor ar fi fost recrutat de Direcţia a III-a a Securităţii, serviciul 7 „pentru supravegherea operativă a reprezentanţilor firmelor de turism străine, precum şi a turiştilor străini cu care venea în contact”.  News.ro precizează că ținta ar fi fost, la acel moment, cetăţenii greci şi turci.

Într-o notă, un ofiţer de Securitate, căpitanul Nicolae Ursu, a arătat că, înainte de a-l recruta pe Tudor, l-a vizitat chiar la el acasă, în vederea „unoaşterii personale”. Angajamentul în cazul acestui prim dosar ar fi fost semnat de Daniel Tudor pe 27 septembrie 1980, cu pseudonimul „Dan”. Astfel, în 30 septembrie 1980, Turdor ar fi relatat „din proprie inițiativă noi aspecte de interes operativ”. În acelaşi document, depus la dosar de CNSAS, se mai arată că „informatorul se află în verificări pentru clarificarea unei sesizări din care rezultă că intenţionează să procure un paşaport fals contra sumei de 3.000 de dolari”.

Al doilea dosar de la Securitate al lui Tudor priveşte perioada când acesta a locuit în Belgia, după emigrare. „După scoaterea sa din reţea şi emigrarea sa în Belgia, prin căsătorie, titularul a fost menţinut în contactul organelor de Securitate, iar începând din 1983 a furnizat materiale olografe semnate cu numele conspirativ «Georges», fiind reactivat şi inclus oficial în reţeaua informativă a Direcţiei a III-a în anul 1986”, se arată în cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

După sosirea la Bruxelles, Daniel George Tudor ar fi fost contactat de mai mulţi români din exil şi întrebat de situaţia unor cunoştinţe care nu reuşeau să plece din ţară. Tot ce afla de la românii din diaspora, Tudor ar fi raportat în ţară, potrivit CNSAS. El ar fi relatat securităţii că un român stabilit în Statele Unite a ameninţat cu un protest în faţa ambasadei Republicii Socialiste România (RSR) de la Washington, că, într-o seară, televiziunea belgiană a difuzat un reportaj de o oră în care „se denigra ţara pe plan politic şi economic”, precum şi despre o angajată a Maxitours (firmă belgiană de turism) care ar fi fost contactată de o echipă de jurnalişti locali care doreau să organizeze un voiaj în România pentru a face o vizită la Cluj Doinei Cornea.

„Georges” ar fi dat mai multe note informative şi despre fostul său coleg Dan Chişu, delegat în iunie 1987 la firma Nouvelles Frontieres. Într-unul dintre aceste documente, Daniel Tudor se arată nedumerit că Dan Chişu a obţinut cetăţenia franceză după numai o lună de la „o căsătorie de convenienţă” şi i-ar fi făcut o caracterizare nu tocmai măgulitoare, potrivit News.ro. La rândul său, Dan Chișu a explicat că nu a obținut cetățenia după o luni, ci după șase.

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secției a VIII-a contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București pe data de 1 noiembrie și nu s-a stabilit încă primul termen de judecată. În luna februarie, fostul vicepreședinte ASF George Daniel Tudor a fost reținut, într-un dosar de luare de mită. Potrivit unor surse judiciare, el ar fi primit suma de 300.000 de euro, pentru a favorizarea compania Carpatica. Instanţa nu a stabilit încă un termen pentru începerea judecăţii.

 

Știre în curs de actualizare.

 

 

 

Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...
Ultima oră
Pe aceeași temă