13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCNA va analiza sesizările cu privire la Antena 3, în cazul lui...

CNA va analiza sesizările cu privire la Antena 3, în cazul lui Daniel Funeriu

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) va analiza într-una dintre şedinţele viitoare emisiunile de la Antena 3 în care s-a afirmat că Daniel Funeriu nu a luat bacalaureatul din prima sesiune, în 1989, ulterior ministrul Educaţiei acuzând televiziunea de fals în acte, potrivit MEDIAFAX.

 

PDL a decis, luni, să formuleze plângeri către CNA şi să nu îşi mai trimită reprezentanţii la emisiunile Antena 3, după ce acest post de televiziune a susţinut că Daniel Funeriu nu a luat bacalaureatul din prima sesiune, în 1989, iar ministrul a acuzat postul de fals în acte. Răsvan Popescu, preşedintele CNA, a declarat: “Încă nu am primit plângerile PDL, dar am primit câteva de la unii telespectatori, aşa încât chestiunea se va discuta într-o viitoare şedinţă a CNA”.

Deputatul PDL Răzvan Mustea Şerban, preşedintele OT PDL, a precizat, luni, după şedinţa BPN, că PDL va formula plângeri către CNA, iar Daniel Funeriu va iniţia “acţiuni în justiţie” pentru faptul că “i s-a lezat grav imaginea” ca ministru al Educaţiei.

“În urma unei campanii de dezinformare şi calomniere, care, din punctul nostru de vedere, a atins cote de neacceptat pentru PDL, printr-un atac mincinos la adresa ministrului Educaţiei de pe postul de televiziune Antena 3, PDL a luat decizia de a refuza, din acest moment, prezenţa reprezentanţilor săi în cadrul studiourilor Antena 3. Este vorba despre prezentarea unei liste trunchiate şi falsificate a unor absolvenţi de bacalaureat din anul 2011, în care numele unui absolvent a fost înlocuit cu numele ministrului Daniel Funeriu, prezentându-se astfel în mod fals ideea că dânsul n-ar fi promovat examenul de bacalaureat din prima sesiune, din anul 1989, atunci când l-a susţinut”, a explicat Răzvan Mustea Şerban.

El a spus că demersul PDL se îndreaptă împotriva politicii editoriale “dictate în mod politic de patronatul trustului Intact, care doreşte să transforme acest trust de presă în USL TV”.

Potrivit lui Mustea, protestul PDL va dura până în momentul în care trustul Intact “va înţelege să facă jurnalism în mod profesionist, să respecte deontologia şi legile în vigoare”.

“În urma discuţiei din coaliţie, partenerii noştri de coaliţie susţin acest demers şi se raliază, dacă vreţi, acestui protest pe care noi îl lansăm astăzi în urma unui atac extrem de grav şi cu fundamente false asupra unui ministru din Guvernul României”, a spus Mustea Şerban.

El nu a putut să precizeze însă dacă susţinerea demersului PDL de către partenerii de coaliţie înseamnă că aceştia nu îşi vor trimite reprezentanţii la emisiunile Antena 3.

Răzvan Mustea Şerban a mai spus că PDL nu îşi doreşte întoarcerea în perioada de dinainte de ’89 sau cea a guvernării Năstase, “când presa nu avea dreptul să critice partidul la guvernare”.

“Aş vrea să fiu bine înţeles că PDL nu-şi doreşte să ne întoarcem înainte de ’89 şi nici în perioada guvernării Năstase, când presa nu avea dreptul să critice partidul aflat la guvernare. Ştiţi foarte bine şi în urma relaţiei pe care aţi avut-o cu noi că ne-am asumat poziţia de partid aflat la guvernare şi am acceptat toate criticile din partea mass-media, atât timp cât ele au fost constructive şi atât timp cât ele au vizat aspecte reale din activitatea noastră de partid sau de oameni politici”, a explicat deputatul PDL.

El a apreciat că ceea ce se întâmplă în prezent la trustul Intact “nu e un lucru nou”, menţionând că “au existat jurnalişti din interiorul trustului Intact care au explicat modul în care se iau decizii legate de politica editorială a acestui trust”.

“Considerăm că aceste comportamente descalifică actul jurnalistic în sine şi aruncă o umbră asupra oamenilor profesionişti din interiorul acestui trust, care îşi fac treaba aşa cum trebuie şi împotriva cărora nu se îndreaptă acest demers al nostru”, a mai spus Răzvan Mustea Şerban.

De cealaltă parte, Antena 3 a transmis luni, într-un comunicat, că îşi manifestă îngrijorarea faţă de boicotul anunţat de PDL, pe care îl caracterizează ca fiind unul “total nedemocratic şi nedemn” de un partid care alege să nu le explice telespectatorilor de ce se iau anumite decizii la nivel guvernamental.

“Consecventă dorinţei de a informa corect opinia publică, Antena 3 anunţă că va continua să relateze despre acţiunile PDL şi ale guvernului condus de preşedintele PDL, Emil Boc. Antena 3 va continua să invite la emisiunile sale şi reprezentanţi ai Partidului Democrat Liberal. Realizatorii postului nostru de televiziune nu se vor lăsa intimidaţi de şicanele, lipsa de dialog şi presiunile de tot felul la care sunt supuşi şi vor dezbate cu aceeaşi intransigenţă acţiunile puterii”, se mai spune în comunicatul Antena 3.

Antena 3 a transmis vineri seară că Daniel Funeriu nu ar fi reuşit să treacă de proba scrisă a bacalaureatului pe care l-a susţinut în 1989, la Strasbourg, dar ar fi primit o a doua şansă la examenul oral. Postul de televiziune, care preciza că are datele de la un telespectator, a prezentat şi un tabel în care apărea numele lui Petru Daniel Funeriu, iar în dreptul acestuia era menţiunea “passe second groupe”.

În replică, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, sâmbătă, că a luat bacalaureatul din prima sesiune, cu o notă suficient de mare pentru a fi selectat în ruta de studii pentru elite.

Ministrul Daniel Funeriu a afirmat că postul de televiziune a făcut, cu bună ştiinţă, un fals în acte, iar datele prezentate sunt “o calomnie fără precedent”, un “fals abject care nu poate să rămână nesancţionat”.

El a precizat că va acţiona în instanţă postul de televiziune Antena 3, pentru fals şi uz de fals.

Daniel Funeriu a precizat că lista prezentată de postul de televiziune, pe care era trecut şi numele său, conţine numele unor elevi care au susţinut bacalaureatul în 2011, nu în 1989. Ministrul a adăugat că numele său a fost inserat printre alte nume, iar două nume au fost şterse din această listă.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, joi, într-un interviu pentru Gândul, că a dat bacalaureatul în 1989, la Strasbourg, unde copiatul a fost exclus, obţinând note “foarte, foarte mari la matematică şi fizică”, având cea mai mare medie de absolvire din liceu, împreună cu un alt coleg.

În aprilie 2010, Biroul Permanent Naţional al PDL a decis ca reprezentanţii formaţiunii să nu mai participe la emisiunile posturilor de televiziune Realitatea TV şi Antena 3, până când aceste posturi nu vor reveni la informarea critică dar corectă a opiniei publice. După o lună de zile, conducerea PDL a renunţat la acest boicot, motivând că scopul este acela de a se comunica măsurile Executivului.

Cele mai citite

Ministrul Transporturilor: „Contractul pentru încă un lot din secțiunea montană a Autostrăzii A8 intră în licitație”

Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis joi spre validare la Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice documentaţia pentru contractul necesar construcţiei lotului...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...
Ultima oră
Pe aceeași temă