10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialClopotele din mai multe localități din Olt bat pentru alarmarea populației, din...

Clopotele din mai multe localități din Olt bat pentru alarmarea populației, din cauză că nu există sirene. Primar: Le-am tras, dar nu ca la biserică

 

Mai multe localități din Olt au participat la exercițiul național de alarmare a populației trăgând clopotele de la biserică, din cauză că sirenele lipsesc sau, acolo unde există, sunt defecte, potrivit Mediafax.

Deși vineri, în toate localitățile din Olt trebuiau să sune sirene de alarmare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, lipsa sau defecțiunile acestora au determinat autoritățile locale să improvizeze. Astfel, în locul semnalelor acustice, au fost trase clopotele de la biserici.

De exemplu, primarul din comuna Bălteni, Tudor Marineaţă, a precizat că a anunțat localnicii din timp că respectivele clopote au ca semnificație participarea la exercițiu.

Am tras clopotele, n-avem sirene! Nu confundă nimic pentru că i-am mai anunţat, am spus din casă sau celor care au mai venit pe la Primărie că o să fie un exerciţiu şi să nu se sperie. S-a tras de mai multe ori clopotul, nu ca la biserică. O sirenă pentru alarmare costă vreo 300 de milioane lei vechi”, a afirmat edilul.

La rândul său, primarul din Baldovineşti, Ion Enescu, a explicat că a recurs la această soluție, pentru că în sat sirena este defectă.

„Nu avem sirenă, îl facem cu clopote. Sirena este defectă. Se trage clopotul la un interval. I-am informat pe oameni că nu e de la Izvorul Tămăduirii. Am găsit să cumpărăm o sirenă pe Internet, dar nu ştiu dacă este suficient de puternică. Costă vreo mie şi ceva de euro. Cred că o să o cumpărăm săptămâna viitoare, că am prins bani în bugetul local pe acest an”, a declarat primarul.

Potrivit unui comunicat de presă remis de ISU Olt, pe timpul exerciţiului au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei existente la nivelul comunităţilor. În perioada vizată, locuitorii judeţului Olt au putut auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare.

Potrivit unei situaţii prezentate de ISU Olt, valabilă pentru anul 2016, nu au asigurate sirene localităţile Movileni, Văleni, Făgeţelu şi Bărăşti, Baldovineşti, Bălteni, Bobiceşti, Călui, Crâmpoia, Dobrun, Ghimpeţeni, Grădinile, Oporelu, Perieţi, Sârbii-Măgura, Şerbăneşti, Tătuleşti, Vădastra, Vâlcele şi Valea Mare. Reprezentanţii ISU au precizat că unele dintre aceste localităţi şi-au achiziţionat sau reparat sirenele de alarmare, o nouă situaţie urmând să fie centralizată după desfăşurarea exerciţiului PROCIV 2017.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă