23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine este Georgeta Barbălată, judecătoarea suspendată

Cine este Georgeta Barbălată, judecătoarea suspendată

Suspendată din magistratură, anchetată de DNA şi protagonista unor dezvăluiri de presă privind conexiunile sale, Georgeta Barbălată a devenit unul dintre cei mai controversaţi magistraţi din România, după ce o perioadă s-a numărat printre cei câţiva judecători abilitaţi să dea mandate în dosare de siguranţă naţională.

 

Unul dintre cei mai cunoscuţi judecători ai Secţiei Penale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Georgeta Barbălată, a fost suspendat din activitate după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorup-ţie au pus în mişcare acţiunea penală faţă de magistrat. Ca urmare a acestei măsuri, luată de Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, Barbălată nu mai poate soluţiona dosare până când în dosarul de la DNA nu se dă o soluţie definitivă faţă de ea.

Fostul purtător de cuvânt al Înaltei Curţi de Casaţie şi Jus-tiţie a făcut parte dintr-un complet care a avut spre soluţionare dosare importante. Printre altele, completul din care făcea parte şi Barbălată a decis condamnarea la închisoare cu executare a magnatului Ilie Carabulea de la Atlassib, iar în perioada imediat următoare trebuia soluţionat pe fond dosarul în care este inculpat fostul ministru al Justiţiei din partea PNL, Tudor Chiuariu, judecat pentru o serie de decizii considerate ilegale de către procurori într-o afacere care viza Poşta Română.

Scandalul procurorilor

În prezent, procurorii DNA au pus în mişcare acţiunea penală faţă de aceasta după ce au învinuit-o de favorizare a infractorului şi divulgare a unor informaţii din sfera celor clasificate ca secret de stat în dosarul în care sunt învinuiţi procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, acesta din urmă fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi Mihai Vlad, şeful suspendat al DGIPI Ilfov. Barbălată este acuzată de favorizarea infractorului pentru că l-ar fi anunţat pe Vlad că procurorii DNA se pregătesc să îi facă percheziţie şi că îl anchetează, dar şi pentru divulgare de informaţii după ce, prin Mihai Vlad, ar fi anunţat mai multe personaje că pe numele lor s-ar fi emis mandate de interceptare a convorbirilor telefonice.

Divulgarea mandatelor se făcea, potrivit surselor RL, printr-un apropiat al lui Mihai Vlad, fost poliţist, în prezent angajat al firmei Midocar. Acesta din urmă s-a autodenunţat la DNA, arătând că i s-ar fi cerut să meargă şi să anunţe anumiţi oameni despre problemele pe care le au cu justiţia.

Conexiunile cu un controversat om de afaceri vietnamez

Magistratul Georgeta Barbălată a mai făcut obiectul unor dezvăluiri chiar în „România liberă”. Ziarul nostru a arătat că aceasta a fost văzută într-o excursie în Malta alături de vietnamezul Hoa Le Duc, un controversat om de afaceri trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală de câteva milioane de euro.

Despre Le Duc RL a arătat că este un afacerist interesant, cu posibile legături la nivel înalt, după ce o anchetă a RL a arătat că acesta avea cumpărate terenuri fix pe traseul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, unele dintre suprafeţe chiar cu puţin timp înainte ca Guvernul să stabilească traseul.

La acel moment, judecătoarea Barbălată a declarat pentru RL că ea nu-l ştie pe Hoa Le Duc şi că biletele pentru acea excursie şi le-a cumpărat printr-o agenţie de turism, aşa cum procedează de obicei atunci când pleacă în concediu.   

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Antrenor dat afară pentru că a avut o relație cu o jucătoare. Anunțul clubului englez Leicester City

Formația engleză de fotbal feminin Leicester City și-a concediat antrenorul, pe Willie Kirk, după ce acesta a fost acuzat că a încălcat codul de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă