9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialCine ar putea scăpa de condamnare dacă ar intra în vigoare noile...

Cine ar putea scăpa de condamnare dacă ar intra în vigoare noile coduri

Şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat că în 20 de dosare penale de corupţie poate interveni termenul de prescripţie dacă intră în vigoare, la data de 1 februarie 2014, noile Coduri Penale. În limbaj comun, dosarele se închid, învinuiţii scapă de pedepse.

Motivul închiderii dosarelor: au scăzut pedepsele, concomitent scăzând şi termenele de prescripţie. Cifra este rezultanta unei analize a DNA făcută la dosarele de corupţie aflate pe rolul instanţelor.Declaraţia a fost făcută la conferinţa “Noile provocări în lupta anticorupţie la nivel înalt” de la Bucureşti, organizată de Expert Forum şi Freedom House România, cu finanţare de la Ambasada SUA la Bucureşti. La conferinţă au participat şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, procurori de la Parchetul General şi DNA, judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specialişti de la instituţiile îndrituite să urmărească respectarea legii în domeniul achiziţiilor publice.

Baronul PSD Marian Oprişan, primul beneficiar al prescripţiei

„România liberă“ a urmărit câteva dosare penale ale unor baroni locali în care ar putea interveni termenul de prescripţie. Ar fi vorba de dosarele în care sunt judecaţi baronii PSD Marian Oprişan (Vrancea) sau Radu Mazăre (Constanţa). În astfel de dosare tergiversările sunt datorate amânărilor, expertizelor la expertize, excepţiilor de neconstituţionalitate, rejudecărilor, strămutărilor etc. Toate aceste chichiţe juridice sunt folosite pentru a tergiversa judecarea aproape opt ani, scopul final fiind prescrierea faptelor, în special a celor de abuz în serviciu. Spre exemplu, în dosarul “Căprioara”, în care este învinuit baronul de Vrancea, Marian Oprişan, faptele de abuz în serviciu, folosirea banilor în alte scopuri decât cele declarate, fals şi uz de fals au fost săvârşite între 2003 şi 2005. Dacă intră în vigoare noile Coduri Penale, faptele lui Oprişan se prescriu, chiar dacă prejudiciul total depăşeşte 2,1 milioane de euro.

Tergiversarea a pornit de la Judecătoria Focşani, care a primit dosarul de la procurori în 2006. Judecătoria Focşani, după 18 termene lungi, a trimis dosarul la Tribunalul Vrancea, de unde a fost strămutat la Tribunalul Cluj. De aici, după 10 termene lungi, dosarul s-a îndreptat către Judecătoria Cluj, unde a petrecut numai câteva luni. La începutul lui 2010, dosarul s-a întors la Judecătoria Focşani.

Alte dosare în pericol de prescriere

Din analiza DNA a parcursului în instanţe al unor dosare s-a ajuns la concluzia că există multe instanţe de la curţi de apel în special, dar şi de la tribunale sau judecătorii, la care termenele de judecată sunt date la distanţe mari de timp. Spre exemplu, la Judecătoria Tg. Mureş în pericol de prescriere este dosarul cu inculpatul Ioan Cîrcu (fals şi abuz în serviciu), la Curtea de Apel Tg. Mureş dosarul inculpaţilor Selin Mihai Gabriel, Angheluţă Mihaela, Nicon Valentin, Gurău Marian, Pintilie Vasile pentru falsificare de monede sau alte valori, înşelăciune, complicitate la înşelăciune.

Pe rolul Curţii de Apel Bacău există un dosar cu 13 inculpaţi, alte dosare similare cu mulţi inculpaţi la Tribunalul Bistriţa Năsăud, la Tribunalul Braşov, la Judecătoria şi la Curtea de Apel Constanţa, la Tribunalul Dolj, la Judecătoria Galaţi, la Tribunalul Vrancea (un dosar aflat la a treia rejudecare cu inculpaţii Bercea Gheorghe, Buză Constantin, Truş Emilia); la Tribunalul Galaţi (inculpaţi Zalevschi Vladimir, Stanciu Gheorghe), la Curtea de Apel Iaşi (14 inculpaţi trimişi în judecată pentru înşelăciune, dare de mită, complicitate la înşelăciune, între care Sveica Maricica Emilia, Strugariu Mihai, Trifan Vasile Tîrpan, Dragoş Radu, Bălan Cîrlan, Liviu Daniel, Tipurlea Dumitru, Caciuc Viorica Carmenica).

Salvarea acestor inculpaţi transmite un semnal care afectează Justiţia română, şi anume faptul că în România poţi face infracţiuni şi, dacă ai avocaţi buni şi poţi prelungi judecarea la instanţe, scapi de pedeapsă.

Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre şi Marian Oprişan, trei dintre cei mai controversaţi baroni locali

 

Cele mai citite

Descoperă covoraşele profesionale moderne şi eficiente pentru dotarea spaţiului tău!

De amenajarea unui spaţiu şi de tipul de design interior şi exterior pentru care se optează, depinde impactul pe care imaginea de ansamblu îl...

Macron spune că islamiștii care au lovit Rusia au încercat să atace Franța

Președintele Emmanuel Macron a declarat că cei care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o ramură...

Război între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați comuni PNL – PSD

Liderii de la centru ai PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis candidații comuni ai acestor două partide...
Ultima oră
Pe aceeași temă