Cercetarea agricolă, la sapă de lemn. ANAF pune sechestru pe ce mai găsește-chiar și pe țuică. Între timp, importăm semințe românești

Zeci de staţiuni de cercetare agricolă sunt în blocaj financiar. Aşteaptă de peste 8 ani hotărârile de guvern prin care ar fi putut primi bani de la buget. La staţiunea pomicolă Bistriţa, Fiscul a pus sechestru până şi pe ţuica produsă acolo. Nu avem cercetare şi nu mai avem nici seminţe româneşti. Numai pentru roşii importăm în fiecare an seminţe în valoare de zeci de milioane de euro, informează Ştirile TVR.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 12.10.2017 - 11:28

Zeci de staţiuni de cercetare agricolă sunt în blocaj financiar. Aşteaptă de peste 8 ani hotărârile de guvern prin care ar fi putut primi bani de la buget. La staţiunea pomicolă Bistriţa, Fiscul a pus sechestru până şi pe ţuica produsă acolo.

Nu avem cercetare şi nu mai avem nici seminţe româneşti. Numai pentru roşii importăm în fiecare an seminţe în valoare de zeci de milioane de euro, informează Ştirile TVR. Anual, agricultorii cumpără din străinătate seminţe de roşii de peste 30 de milioane de euro. Soiurile româneşti aproape că au dispărut după ce staţiunile de cercetare agricolă au ajuns în colaps din cauza subfinanţării.

"Au găsit sămânţă în Statele Unite ale Americii, la o bancă de gene, şi de asemenea în Germania. Şi de acolo au primit un pliculeţ mic cu 10-20 de seminţe din soiul românesc", explică preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Gheorghe Sin.

Am ajuns să consumăm roşii româneşti doar cu numele. Peste 90% din sămânţa de tomate este importată, confirmă directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, Costel Vânătoru.

Astfel, unităţile de cercetare au intrat în blocaj financiar. Unele sunt chiar executate de Fisc. Staţiunea pomicolă Bistriţa nu şi-a mai plătit dările la stat de 7 ani, pentru că nici statul, care este proprietar aici, nu i-a finanţat activitatea.

În contul datoriei acumulate, ANAF a venit şi a pus sechestru pe ce a găsit. Mai exact, pe 3.000 de litri de ţuică, transmite Nicoleta Cherecheșiu, jurnalist TVR.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...