15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCe prevede noul sistem de achiziţii al Ministerului Sănătăţii

Ce prevede noul sistem de achiziţii al Ministerului Sănătăţii

Medicamentele şi echipamentele scumpe pentru spitale vor fi achiziţionate de acum înainte doar în sistem centralizat de către Ministerul Sănătăţii, potrivit unei hotărâri de guvern. O decizie, anunţată încă de duminică de Raed Arafat, menită să oprească risipa din sistemul sanitar.

 

Ordonanţa de urgenţă privind achiziţia centralizată de către Ministerul Sănătăţii a produselor destinate spitalelor a fost aprobată marţi de Guvern. Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a anunţat cu această ocazie că ministerul urmează să emită un ordin prin care să stabilească produsele care vor fi achiziţionate astfel. „Urmează să facem un ordin care să prevadă ce centralizăm, ce va intra sub incidenţa acestei ordonanţe şi metodologia care va fi urmată de minister pentru realizarea licitaţiilor într-un mod transparent”, a spus, în şedinţa de guvern, Raed Arafat.

Ministrul a mai susţinut că această centralizare va conduce la reduceri de preţ prin volumul mare care se va licita, la nivel naţional şi va reduce şi timpul între licitaţii, prevenind discontinuitatea furnizării. În cadrul ministerului, va fi organizată o unitate de achiziţii publice, care va număra 10-11 persoane, la care, în funcţie de organizarea licitaţiilor, se va adăuga personal detaşat temporar din unităţi sanitare publice. Unul dintre motivele pentru care a fost adoptată această măsură s-a referit la cazurile constatate în spitalele din ţară când preţul de cumpărare al unui anumit produs a fost şi de zece ori mai mare de la o unitate la alta.

Directorul Spitalului Elias, Maria Dimulescu, salută decizia lui Arafat şi spune că, dacă va fi implementată bine, va aduce avantaje sistemului medical. „Mi se pare o decizie bună, mai ales în privinţa medicamentelor. Noi ne-am întâlnit de multe ori cu licitaţii în care dealerii de medicamente nu se prezentau. Pentru medicamentele ieftine nu au nici un interes să vină la licitaţie şi ne trezeam că nu aveam în spital nişte medicamente elementare. În plus, se pot obţine discounturi mai bune când comenzile sunt mari”, a explicat pentru RL Dimulescu.

În prezent, fiecare spital desfăşoară în mod individual procedurile de achiziţii publice pentru achiziţia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protecţie, combustibili pentru parcul auto. Iniţiatorii proiectului susţin că au întâlnit situaţii în care preţurile de achiziţie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamentelor medicale diferă, de la un spital la altul, la aceleaşi produse. În unele cazuri, preţurile au variaţie foarte mare, ajungând chiar la valori de zece ori mai mari, se arată în nota de fundamentare a proiectului. 

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă