CCR va discuta, pe 21 iunie, sesizarea depusă de PNL și USR privind modificarea Regulamentului Camerei

Curtea Constituțională a României va discuta, pe 21 iunie, sesizarea depusă de PNL și USR, care au faptul că prin modificarea Regulamentului Camerei Deputaților devine posibilă desfășurarea, în același timp, a unei anchete judiciare și a uneia parlamentare.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

19.05.2017 - 15:11

Curtea Constituțională a României va discuta, pe 21 iunie, sesizarea depusă de PNL și USR, care au faptul că prin modificarea Regulamentului Camerei Deputaților devine posibilă desfășurarea, în același timp, a unei anchete judiciare și a uneia parlamentare, potrivit Agerpres.

"Prin Hotărârea nr. 37 din 9 mai 2017 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților, (...) Camera Deputaților a procedat la abrogarea art. 74. Prin abrogare devine posibilă desfășurarea, în același timp, a unei anchete judiciare și a unei anchete parlamentare. Suntem în situația în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influențată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, că activitatea puterii legislative poate influența, în orice moment, activitatea puterii judecătorești", se arată în sesizare.

PNL și USR invocă o decizie a CCR din 2012, potrivit căreia Ministerul Public este parte a autorității judecătorești, iar faptul că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției nu califică Ministerul Public ca fiind o instituție a cărei activitate s-ar afla sub control parlamentar.

"Se legiferează instrumente cu caracter jurisdicțional la îndemâna unei comisii parlamentare de anchetă, încălcându-se astfel dispozițiile art.1 alin.(4) din Constituția României, care consacră principiul separației puterilor în stat", susțin deputații PNL și USR în sesizare.

PNL și USR solicită CCR să constate că hotărârea privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților este neconstituțională. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...