16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCazul româncei de 10 ani care a născut în Spania stârneşte noi...

Cazul româncei de 10 ani care a născut în Spania stârneşte noi controverse

Foşti vecini ai româncei din Spania care a născut săptămâna trecută spun că fata are mai mult de 10 ani, potrivit Associated Press.

Vecinii din blocul situat în cartierul Ferentari din Bucureşti unde fata a locuit înainte de a se muta în Spania au fost indignaţi de minciunile care au apărut în presă. Ei afirmă că fata nu are numai 10 ani, ci vârsta sa reală este de 13- 15 ani.

Ionel Mutu, un zugrav de 43 de ani, unul dintre vecinii fetei spune că ea are între 13 şi 15 ani. „Este o minciună ce s-a spus până acum în presă. Îi cunoşteam familia care s-a mutat în Spania prin 1990 împreună cu fata, ea trebuie să aibă vreo 14 ani acum”, a spus bărbatul.

Naşterea româncei a şocat întreaga comunitate din Spania,  iar subiectul a fost discutat la nivel internaţional.

Ministerul sănătăţii din regiunea spaniolă Andalucia a declarat că fata are 10 ani, dar nu este clar pe ce documente se bazează această declaraţia.

Mama fetei se declară încântată de faptul că are o nepoată şi nu înţelege de ce s-a creat atâta agitaţie în jurul acestui eveniment fericit pentru familia ei. Ea a mai spus că tatăl copilului este un băiat în vârstă de 13 ani care locuieşte în România şi tradiţia rromilor, naţionalitatea familiei sale permite căsătoriile la o vârstă fragedă.

Dar foştii vecini pretind că femeia minte atât despre vârsta la care rromi au voie să se căsătorească, cât şi despre vârsta fiicei ei.

Un alt bărbat care a cunoscut familia în timp ce locuia în România povesteşte că mama fetei, care se numeşte Olimpia şi soţul ei sunt nişte oameni buni care au lucrat pentru compania de salubrizare REBU. Ca şi celălalt vecin, şi Gigi spune că fata nu are 10 ani, ci 14 sau 15.

Alţi doi vecini susţin că fata este mai mare decât pretinde presa şi că are undeva în jurul vârstei de 13-14 ani. Viorica Melu de 63 de ani, o femeie din comunitatea rromilor din cartierul bucureştean Ferentari spune că tinerii nu se pot căsători la vârsta de 10 ani. „Doar pentru că rromi nu sunt educaţi nu înseamnă că ei nu au minte şi nu pot să judece lucrurile”, spune Melu.

Căsătoriile aranjate pentru fetele care ajung la pubertate sunt relativ comune în rândul romilor. Aceste căsătorii nu sunt recunoscute de stat, care condiţionează legalitatea căsătoriei de împlinirea vârstei de 16 ani şi de consimţământul părinţilor.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...
Ultima oră
Pe aceeași temă