14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialCazanciuc speră într-un raport MCV pozitiv

Cazanciuc speră într-un raport MCV pozitiv

 Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că România va avea un raport MCV pozitiv, pentru al doilea an consecutiv, conform Mediafax

"Evaluarea noastră în baza dialogului cu oficiali din cadrul Comisiei, cu oficiali din cadrul statelor membre arată că vom avea, pentru al doilea an consecutiv, un raport de ţară pozitiv. În fond, raportul de ţară nu face decât să reflecte starea de fapt existentă în România: un sistem judiciar independent, instituţii de aplicare a legii eficiente şi determinate să combată corupţia, un angajament ferm al Executivului de a susţine financiar sistemul de justiţie prin investiţii în instanţe şi parchete", a declarat, vineri, la Radio România Actualităţi, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Oficialul a precizat că România este "un exemplu de bune practici în domeniul justiţiei", ca urmare a eficienţei combaterii corupţiei şi a implementării a trei noi coduri într-un singur an.

Întrebat dacă una dintre criticile raportului se va referi la blocarea unor anchete penale din cauza neridicării imunităţii unor parlamentari, Robert Cazanciuc a precizat: "România este un exemplu pentru multe state europene în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi nu cred că se poate vorbi de o lipsă de voinţă în acest domeniu. Este regretabil că eforturile oamenilor care fac parte din sistemul judiciar, din instituţiile statului, ale fiecărui cetăţean din această ţară care plăteşte taxe şi impozite este pus într-o lumină nefavorabilă în anumite momente".

Citeşte şi: Când va fi publicat raportul MCV pentru România și Bulgaria

Întrebat dacă se poate obţine un acord politic pentru ca pe viitor anchetele să nu mai fie blocate, Cazanciuc a precizat că a susţinut anul trecut "ideea unui cod de conduită politică cu privire la justiţie". "Din păcate, vrajba din societate de până anul trecut nu a făcut posibil un asemenea proiect. Am avut în aceste zile discuţii cu reprezentanţi ai comisiilor juridice din Camera Deputaţilor şi Senat şi cred că la începutul sesiunii parlamentare viitoare lucrurile se vor schimba fundamental", a spus ministrul Justiţiei.

Robert Cazanciuc a mai spus că se va întâlni săptămâna viitoare, luni şi marţi, la Bruxelles, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi cu comisarul pentru Justiţie, Vera Jourova, pe agenda discuţiilor figurând inclusiv raportul MCV.

Raportul MCV pentru România şi Bulgaria va fi publicat în următoarele săptămâni, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, precizând că, deocamdată nu a fost stabilită o dată exactă.

Citeşte şi: VIDEO & GALERIE FOTO. Iohannis a discutat cu Juncker despre finalizarea cu succes a MCV şi intrarea în Schengen

Întrebat când va fi publicat raportul MCV pentru România şi Bulgaria, purtătorul de cuvânt al CE Christian Wigand a precizat că acesta va fi publicat "în următoarele săptămâni".

"La acest moment nu pot confirma o dată. Va fi la începutul acestui an, undeva în următoarele săptămâni", a spus Wigand.

Surse europene au precizat pentru MEDIAFAX că raportul pentru România va fi mai bun decât precedentul, cel din ianuarie 2014.

"Oaia neagră" va fi, din nou, Parlamentul care va fi criticat mai ales pentru unele decizii de a refuza ridicarea imunităţii unor parlamentari cu probleme în justiţie.

Aceleaşi surse au precizat că raportul pentru România va fi mai bun decât cel pentru Bulgaria.

Citeşte şi: UE ar putea renunţa la MCV pentru România. Nu și pentru Bulgaria

Cele mai citite

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...
Ultima oră
Pe aceeași temă