18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCâţi oameni poţi să ajuţi cu o furculiţă îndoită

Câţi oameni poţi să ajuţi cu o furculiţă îndoită

Nu este o ghicitoare, este o exclamaţie. Un semn de mirare faţă de următoarea reuşită: 54 de proiecte, zeci de mii de susţinători şi o sumedenie de fapte bune răsplătite. Toate acestea au fost culese cu o imensă furculiţă simbolică şi expuse pe platoul de marmură al Muzeului de Istorie, care a găzduit, joi seara, a treia ediţie a Galei Premiilor Participării Publice. “Pofta vina participând”, a fost deviza organizatorilor, Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe). Iar instrumentul invocat de aceştia în promovarea evenimentului: bineînţeles, furculiţa.

12 au fost proiectele premiate anul acesta. Câştigătorii au arătat că dacă eşti ONG-ist sau angajat al statului poţi să foloseşti celebrul tacâm şi pentru altceva decât pentru a ciupi din fondurile europene, respectiv pentru a înşfăca atenţii de tot felul.

Rând pe rând, premiaţii şi-au colectat diplomele şi au dat la schimb formule memorabile.

Mamăăă, Jeffrey Franks!

“I-am scris lui Jeffrey Franks de la FMI. I-am spus că Guvernul vrea să ne taie din drepturile de mame”, a spus reprezentanta Asociaţiei M.A.M.E., laureată pentru că a reuşit să canalizeze presiunea opiniei publice în eforturi concrete care au făcut Executivul să renunţe la o parte din tăierile pe care le planificase pentru pachetul de creştere a copilului.

Cine (se) judecă la urmă…

“Am câştigat 18 procese cu municipalitatea, dar suntem nemulţumiţi că nu putem să le câştigăm pe toate”, a anunţat, după ridicarea premiului, trimisul “Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul”, Nicuşor Dan. “Nu văd decât două soluţii împotriva autorităţilor: îi dăm în judecată sau intrăm noi în politică”, a concluzionat vocea organizaţiei care de mai mulţi ani taxează în Justiţie demolările şi construcţiile abuzive din Capitală.

Sunt primar, deci evacuez!

“Ne-au mutat forţat pe timp de iarnă. 76 de familii, 250 de suflete”, s-a plâns reprezentantul comunităţii de romi evacuate de Primăria Cluj lângă groapa de gunoi din oraş. Grupul de Lucru al Organizaţiilor civice a fost răsplătit, în acest caz, pentru că a ajutat această comunitate să sea facă auzită şi, în final, să dea Primăria în judecată.

Moştenirea lui Andrei

“Nu vrem ca moartea lui Andrei să fi fost inutilă”, a fost mesajul celor de la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj, o instituţie a statului premiată într-un cadru în care sunt aplaudate, de regulă, organizaţiile care luptă împotriva statului opac şi neprietenos. Motivul: DJSP Dolj a reuşit să transforme suferinţa provocată de uciderea unui elev din Craiova, Andrei Goreci, înjunghiat într-o încăierare în drum spre şcoală, într-o campanie naţională împotriva violenţei.

Despre calitate şi tratamentul bestiei

Ceilalţi premianţi au lăsat teme de gândire cel puţin la fel de importante: “Calitatea de cetăţean nu vine odată cu buletinul!” – Asociaţia Komunitas, “Lupta cu sistemul este un efort supraomenesc de îmbânzire a bestiei” – Fundaţia Hope and Homes for Children România, “Infertilitatea este o boală ce trebuie tratată” – Asociaţia SOS Infertilitatea sau “Orice fiinţă neajutorată este un copil” – Campania “Salvaţi caii de la Letea”.

Spuneţi PAS, nu pas!

Gala nu s-a încheiat fără ca organizatorii să dea semnalul pregătirii pentru ediţia următoare. CeRe a anunţat că pune la dispoziţia celor care vor să pornească proiecte de implicare publică un serviciu permanent de asistenţă pentru organizaţii şi grupuri de cetăţeni – PAS. Asta ca un motiv în plus pentru cei tentaţi de lupta pentru interesul general să nu spună “pas!”.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbecehttp://claudiu-berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...
Ultima oră
Pe aceeași temă