19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCât plătesc părinţii pentru rechizitele celor mici, la începutul unui nou an...

Cât plătesc părinţii pentru rechizitele celor mici, la începutul unui nou an şcolar

Cu doar două zile înainte de începrea unui nou an şcolar, raioanele de rechizite ale marilor magazine sunt aglomerate de părinţi şi copii pentru ca ghiozdanele celor mici să fie pregătite pentru momentul când va suna clopoţelul, potrivit Mediafax.

Preferinţele copiilor sunt bătăi mari de cap pentru mulţi părinţi, care sunt nevoiţi să scoată sute de lei din portofel pentru plăcerile puştilor. Iar părinţii sunt de părare că "mofturile" copiilor pornesc de la ce văd la ceilalţi copii.

Potrivit preţurilor afişate la rafturi, pentru un ghiozdan părinţii plătesc între 35 de lei şi 450 de lei. Penarele costă între 10 şi 60 de lei, în funcţie de model şi dacă au sau nu creioane, pixuri sau carioci.

Mulţi părinţi sunt conştienţi de greutatea pe care copiii sunt nevoiţi să o ducă în spate, aşa că preferă să cumpere ghiozdane cu roţi.

"Chiar dacă noi cumpărăm rechizite şi tot necesarul, oricum, vor mai fi de luat de la şcoală, auxiliare, caiete speciale, culegi, ca să nu mai spun de manuale, iar în felul acesta, ghiodanul ajunge să cântărească şi 6-7 kilograme. Aşa că am preferat să cumpăr un ghiozdan pe care să îl care ca pe un geamantan. Cred că ideea cu un singur manual pentru mai multe materii este una bună. Ar trebui ca ministerul Educaţiei să se gândească la varianta asta şi pentru alte clase, nu doar pentru a V-a. Desigur, să fie mai subţirel decât e acum, adică, materia să fie mai comprimată. Ar fi un adevărat ajutor pentru copii", a explicat mămica unui băieţel de clasa a IV-a.

Greutatea ghiozdanului a fost un subiect intens discutat la nivelul ministerului Educaţiei. Federaţia Naţională a Asociaţilor de Părinţi a pornit, în aprilie, o campanie pentru reglementarea greutăţii ghiozdanului.

"Campania a plecat de la discuţiile pe care le-am avut cu părinţii, dar şi după discuţiile avute cu reprezentanţii ministerului unde am cerut să se facă câte un manual pentru fiecare semestru, astfel încât să uşurăm greutatea ghiozdanului coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare care reprezintă o povară pe umerii copiilor noştri. Sperăm, prin această campanie, să reuşim să sensibilizăm ministerul ca din anul 2017-2018 manualele să se facă în două volume. Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7 – 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape triplu faţă de recomandările ministerului Sănătăţii", a declarat pentru Mediafax, Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi.

Ordinul 1955/1995 semnat de Iulian Mincu, fost ministru al Sănătăţii, reglementează clar că un ghiozdan nu poate să cântărească mai mult de 2,5 kilograme.

"Volumul şi greutatea manualelor, ale rechizitelor şi ale altor materiale necesare în procesul de învăţământ, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, vor fi adaptate capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariţiei deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conţinutului ghiozdanului nu va depăşi 2-2,5 kg", se arată în art 28 al Ordinului de ministru 1955/1995.

Fostul ministrul al Educaţiei, Pavel Năstase, a explicat în urmă cu câteva luni că urmează o revizuire a programei pentru a micşora numărul de pagini ale manualelor.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, luni, 11 septembrie, aproximativ trei milioane de elevi se întorc la şcoală.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

O țară din Asia face o ofertă mai bună decât țările UE. Coreea de Sud vrea să producă mașini blindate în România

Coreea de Sud, unul dintre aliații Statelor Unite, vrea să-și dezvolte o relație economică și militară specială cu România, oferindu-se să producă, în România,...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă