11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCat costa sa cumperi un pachet de procese la Bacau: 100.000 de...

Cat costa sa cumperi un pachet de procese la Bacau: 100.000 de euro

» Desi nu parea sa anunte nimic spectaculos, recenta arestare a unui director de firma din Bacau ascunde la celalalt capat o mare afacere de coruptie, o miza de cateva milioane de euro si un nume cu greutate, cel al lui Dumitru Sechelariu. Informatiile obtinute de R.l. arata ca, prin intermediul celui arestat, angajat la una dintre firmele familiei Sechelariu, fostul primar al Bacaului ar fi incercat sa cumpere bunavointa mai multor judecatori de la Curtea de Apel din localitate, pentru a pune mana pe un teren in suprafata de 3,3 hectare. Daca judecatorii ar fi dat castig de cauza firmei lui Sechelariu, cel care s-a proclamat in 2005 "cel mai iubit dintre moldoveni", pagubit ar fi fost Consiliul local, parte in litigiu.

 

In acest moment, situatia fostului baron PSD este cu atat mai complicata cu cat cel ce sustine ca a fost intermediarul sau in tentativa de mituire a magistratilor a fost arestat vineri, 19 februarie, dupa ce achitase o parte din suma, 19.000 euro, unui denuntator. Pentru alte procese ale firmei S.C. Transport Public SRL, suma pusa la bataie pentru mituirea magistratilor ar fi ajuns pana la 100.000 de euro. Documentele aflate in posesia R.l. arata ca Iuliean sutu, director in societatea familiei Sechelariu, si-a recunoscut fapta si le-a oferit procurorilor detalii cu privire la implicarea sefului sau.  

 

Dupa ce, in 2005, a petrecut peste o luni in arest din cauza unor afaceri ilegale cu terenuri, Dumitru Sechelariu se afla din nou in centrul unui scandal de coruptie, de data aceasta fiind suspectat de procurorii DNA ca ar fi incercat sa mituiasca mai multi judecatori de la Curtea de Apel Bacau pentru a obtine o solutie favorabila intr-un litigiu existent intre societatea sa, SC Transport Public SRL, si Consiliul Local Bacau, privind un teren de 3,3 hectare situat in oras. Miza este cu atat mai mare cu cat pe suprafata vizata ar urma sa fie amplasat un supermarket. In acest moment situatia lui Sechelariu este cu atat mai complicata cu cat intermediarul sau in tentativa de mituire a magistratilor, Iuliean sutu, director in SC Transport Public SRL, a fost arestat vineri, 19 februarie, dupa ce ii achitatase o parte din suma – 19.000 euro – unui denuntator.

 

Documentele aflate in posesia R.l. arata ca sutu si-a recunoscut fapta si le-a oferit procurorilor detalii cu privire la implicarea lui Dumitru Sechelariu: "I-am spus lui Moisa Catalin (denuntatorul – n. red.) ca in cazul unei solutionari favorabile toata lumea va fi multumita din punct de vedere financiar… La inceputul lunii februarie ne-am intalnit si i-am spus ca ofer, impreuna cu Sechelariu, suma de 40.000 de euro pentru solutionarea favorabila a proceselor", a declarat sutu in fata anchetatorilor. Desi ulterior a revenit asupra declaratiei, sustinand ca doar l-a imprumutat pe Moisa, instanta a retinut ca sincera prima declaratie a directorului lui Sechelariu. Mai mult, in dosarul instrumentat de procurori, numele fostului primar al Bacaului apare si intr-o serie de interceptari in care Iuliean sutu arata ca s-a implicat in mituirea magistratilor doar dupa ce a primit "verde" de la Dumitru Sechelariu.

 

In motivarea deciziei prin care a fost arestat Iuliean Sutu, judecatorii fac referire la o astfel de interceptare: "In cadrul dialogului ambiental din 9 februarie 2010, inculpatul (sutu Iuliean – n.r.) i-a comunicat denuntatorului Moisa Nicolae Catalin ca, in urma unor discutii cu Sechelariu Dumitru, s-a stabilit remiterea sumei de 350.000.000 lei, urmand ca pentru celelalte procese ale firmei SC Transport Public SA Bacau sa fie date si alte sume de bani pana la concurenta sumei de 100.000 de euro". Potrivit surselor R.l., fostul primar PSD al Bacaului nu ar avea inca o calitate in acest dosar, insa indiciile DNA pleaca de la faptul ca un director tehnic al societatii nu avea cum sa scoata zeci de mii de euro din firma fara stirea lui Sechelariu. Fostul primar al Bacaului nu a putut fi contactat, sotia acestuia invocand motive medicale.

Prima transa: 19.000 de euro
Povestea implicarii numelui lui Sechelariu in aceasta noua afacere, privind presupusa influentarea a unor magistrati, a inceput in ianuarie anul acesta, cand Iuliean sutu, director tehnic la SC Transport Public, a luat legatura cu un fost procuror de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bacau, Paul Moglan, si cu un politist din oras, Catalin Nicolae Moisa. Potrivit DNA, sutu le-a promis celor doi bani pentru a interveni pe langa judecatorii Curtii de Apel Bacau pentru a da castig de cauza firmei lui Sechelariu in litigiul angajat cu municipalitatea pentru terenul de 3,3 hectare.  
Procurorii anticoruptie au intrat pe fir in acest dosar dupa ce procurorul si politistul la care sutu intervenise au facut un denunt la DNA, in care au aratat pe larg cum s-a incercat, prin ei, mituirea magistratilor de la Curtea de Apel Bacau. Ulterior, Judecatoria Sectorului 1 a aprobat cererile facute de catre procurorii anticoruptie de interceptare a convorbirilor telefonice purtate de Iuliean Sutu.
Pe 17 februarie sutu s-a intalnit in Bacau cu Catalin Moisa, unul dintre cei doi denuntatori, caruia i-a dat suma de 77.400 lei, aproximativ 19.000 euro, suma ce face acum obiectul infractiunii de cumparare de influenta. Cu ocazia predarii banilor, sutu a cerut din nou asigurari ca SC Transport Public SA Bacau va avea castig de cauza in litigiul cu municipalitatea si i-a inmanat denuntatorului un plic pe care era scris numarul dosarului la care acesta facea referire.

Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Care este cel mai bun material pentru covoare și covorașe de joacă pentru camera copiilor

Când vine vorba de crearea unui spațiu confortabil și sigur pentru bebeluși și copii, selectarea covorului potrivit și a covorașului de joacă a celor...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă