Cât a costat îmbrânceala de la Guvern: 120.000 euro

CNSLR-Frăţia a reuşit să adune mai puţin de 10.000 de oameni în faţa Guvernului. Numai autobuzele au costat peste 120.000 de euro. Între jandarmi şi protestatari au avut loc altercaţii care s-au soldat cu rănirea uşoară ...

Share

Andrei Popescu 0 comentarii

22.09.2010 - 20:40

CNSLR-Frăţia a reuşit să adune mai puţin de 10.000 de oameni în faţa Guvernului. Numai autobuzele au costat peste 120.000 de euro. Între jandarmi şi protestatari au avut loc altercaţii care s-au soldat cu rănirea uşoară a unui ziarist.

Vremurile când urletele sin­di­ca­liş­tilor umpleau până la gurile de metrou Piaţa Victoriei, făcând să duduie faţadele blocurilor şi Guvernului, nu au fost reeditate ieri, la mitingul organizat de CNSLR-Frăţia. Piaţa Victoriei nu era ocupată nici măcar pe jumătate. Deşi sindicatul anun­ţase că va strânge 20.000 de oameni, protestatarii au fost cel mult 9.000, după estimările Jandarmeriei. „Râde lumea de noi", dădea dezamăgită din mână o doamnă de la Sanitas, în timp ce în jurul ei se agitau dedicaţii pentru guvernanţi, gândite parcă de medici: „Fumatul poate ucide, dar cu Băsescu e mai sigur" sau „Recomandări pentru Băse Hiena şi Diabolicul Boc: luaţi Furadan".

Mitingul s-a încheiat cu aproape trei ore mai devreme decât era stabilit. „Ceilalţi au zis că nu sunt pregătiţi, că nu vor să-şi asume cererile CNSLR, că nu au susţinerea oamenilor. Preferă să combată la televizor sau la ceai", ne-a explicat oarecum dezamăgit Marius Petcu, liderul Frăţiei, de ce a ales să iasă pe cont propriu în stradă, iar marile centrale sindicale nu s-au mai coalizat. Totuşi, costurile protestului nu au fost mici: aproximativ 120.000 de euro s-au dus numai pe cele circa 200 de autobuze cu care au sosit manifestanţii la Bucureşti, după spusele liderului Marius Petcu. Întrebat despre relaţia cu­nos­cu­tă pe care CNSLR-Frăţia o are cu PSD, Petcu a negat că partidul a avut vreun amestec în proteste.

Spray lacrimogen şi capete sparte

Totuşi, Petcu a avut o pre­mo­ni­ţie: „Mă aştept ca cineva (din politică) să vrea să profite de aceste proteste". Ciocnirile dintre câteva zeci de protestari şi forţele Jandarmeriei au fost prezentate la unele posturi de televiziune drept extrem de violente, iar unii lideri politici au luat poziţie acreditând aceeaşi idee. „Domne, am zgâlţâit un pic gardu', să vedem cât de tari se ţin (jandarmii). Unul a scos bastonul la o femeie şi atunci a sărit lumea şi a forţat cordonul", povestea un bătrân sindicalist. Zgâlţâiala gardului s-a lăsat însă cu spray lacrimogen din partea câtorva jandarmi, acesta fiind, de fapt declicul care i-a înfuriat pe sindicalişti. Jandarmeria a fost acuzată că a reacţionat mult prea dur. Totuşi, nici sindicaliştii nu au stat cu mâinile în sân: o ploaie de sticle de plastic şi fructe s-a abătut asupra forţelor de ordine, iar un ziarist s-a ales cu capul spart de la o piatră aruncată din mulţime. Îmbrânceala s-a încheiat în două-trei minute, după ce câteva garduri de protecţie au fost răsturnate. Nimeni nu a fost rănit. 

Citește totul despre:

Comentarii