14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUpdate/Careul evaziunii din Ministerul de Finanţe

Update/Careul evaziunii din Ministerul de Finanţe

Oficiali de rang înalt din Ministerul de Finanţe, aflaţi în anturajul politic al lui Adrian Videanu, sunt anchetaţi pentru o evaziune fiscală de 40 milioane euro şi nu au voie să părăsească ţara.

În timp ce combaterea evaziunii fiscale figurează pe agenda imediată a strategiei anticriză a Guvernului, o anchetă derulată de procurorii anticorupţie scoate la iveală nivelul la care au penetrat evazioniştii structurile înalte ale statului. Trei funcţionari guvernamentali din anturajul politic al lui Adrian Videanu sunt cercetaţi penal pentru implicare într-o operaţiune de export, fără plata taxelor către statul român, care ar fi trebuit să aducă la buget aproape 40 milioane euro. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost sesizaţi de comisarii de la Garda Financiară.

De la Garda Financiară la DNA

Procurorii anticorupţie i-au pus sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscală pe Gheorghe Pogea – pe Livia Bădescu – director în Ministerul de Finanţe – şi pe fostul secretar de stat de la Finanţe – Graţiela Iordache. Autorul evaziunii fiscale, pus şi el de asemenea sub acuzare, este italianul Antonello Celestini, cel care controlează Galaxy Tobacco, fosta societate „Tutunul Românesc”. Afacerea s-a derulat la începutul anului 2009, când italianul Celestini a încercat să exporte 820 de tone de tutun fără să plătească taxele şi accizele în valoare de aproape 40 milioane de euro. Din acest motiv, Autoritatea Vamală a interzis tirurilor Galaxy Tobacco să părăsească ţara până la plata accizelor. Potrivit surselor RL, în acel moment Celestini ar fi apelat la un funcționar pentru a obţine o derogare, lucru care s-a şi întâmplat. Documentul a fost semnat de toţi cei puşi sub acuzare de DNA pentru complicitate la evaziune fiscală. Afacerea a ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie după sesizarea făcută de comisarii Gărzii Financiare.

Sursele RL au mai declarat că majoritatea celor anchetaţi de DNA în dosar fac parte din anturajul unuia dintre cei mai importanţi lideri PDL, Adrian Videanu. Potrivit unor surse, inclusiv fostul secretar de stat Graţiela Iordache ar fi destul de apropiată de Videanu. Avocatul acesteia este Cristian Ene, un cunoscut democrat-liberal, promovat de Videanu ca membru în câteva Consilii de Administraţie ale unor societăţi de stat.

„Am cerut ridicarea interdicţiei”

Săptămâna trecută cei patru s-au prezentat la DNA, unde le-a fost adus la cunoştinţă că au interdicţia de a părăsi ţara şi s-a intervenit cu sechestru pe averi. Avocatul Graţielei Iordache nu a dorit să facă nici un comentariu. Italianul Antonello Celestini a depus la Judecătoria Sectorului 6 o plângere împotriva interdicţiei. La finalul procesului el a declarat: „Am cerut ridicarea interdicţiei. Nu sunt vinovat de nimic”. 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă