Canonizare electorala la Secu

Proclamarea canonizarii mitropolitului Varlaam, la Manastirea Secu din judetul Neamt, a fost un bun prilej de afisare pentru politicieni alaturi de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.La canonizarea de la ...

Share

Mihael Balint 0 comentarii

30.08.2007 - 00:00

Proclamarea canonizarii mitropolitului Varlaam, la Manastirea Secu din judetul Neamt, a fost un bun prilej de afisare pentru politicieni alaturi de IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.


La canonizarea de la Secu au fost prezenti atat presedintele Traian Basescu, impreuna cu sotia, cat si premierul Calin Popescu Tariceanu, insotit de o mare parte dintre ministrii cabinetului sau. Momentul a fost insa si o sansa pentru IPS Daniel de a se intalni cu membrii Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, mai ales la agapa frateasca de dupa ceremonie. In fata multimii nu s-a pomenit nici un cuvant despre viitoarea alegere a noului patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.
La liturghia oficiata de un sobor de preoti format din aproape intregul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in frunte cu IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei si loctiitor de patriarh, au participat aproape zece mii de credinciosi. Traian Basescu a stat in locul cel mai vizibil, primul din partea multimii, pe scena amenajata drept altar cu doua pridvoare. Alaturi de presedinte se afla sotia, dupa care urma presedintele organizatiei Partidului Democrat din Neamt, Marius Rogin. Multimea a putut sa il vada si pe Calin Popescu Tariceanu, care se afla in capatul celalalt al pridvorului de pe scena, abia cand Traian Basescu impreuna cu grupul sau au luat loc pe banca. Premierul Tariceanu a venit la Secu insotit de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, de ministrii Paul Pacuraru si Adrian Iorgulescu, de secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Victor Paul Dobre, precum si de Norica Nicolai si Andrei Chiliman. seful Guvernului a fost intampinat de prefectul liberal al judetului Neamt, Toader Mocanu, langa care a stat pe intreaga durata a slujbei. Presedintele PNL Neamt, Vlad Marcoci, a stat in locul rezervat mai degraba presei, alaturi de senatorul PNL serban Stratila.


Dupa ce toate inaltele fete bisericesti au trecut pe la racla cu moastele Sfantului Varlaam, a venit si randul invitatilor speciali, Traian Basescu fiind cel care a deschis seria. Momentul in care presedintele s-a intersectat cu premierul a fost stanjenitor, Traian Basescu stand cu spatele la Calin Popescu Tariceanu, profitand de o discutie cu IPS Daniel.
Simpatia multimii a fost evidenta in favoarea lui Basescu, lucru simtit in deja celebra baie de multime. Presedintele a dat mana, peste gardurile jandarmilor, cu toata lumea la care a ajuns, ba chiar s-a pupat cu unele persoane. Dupa ce a trecut de el, premierul Tariceanu a salutat multimea in treacat. Daca Traian Basescu a ramas la agapa, urmandu-si drumul apoi spre Suceava, Calin Popescu Tariceanu a fost prins cu treburile de partid, avand programate in scurt timp de la terminarea slujbei de la Secu intalniri politice la Piatra Neamt.

» Daruri
Mitropolitul Daniel al Moldovei le-a oferit presedintelui si primului ministru, precum si presedintelui Camerei Deputatilor cate o icoana cu Sfantul Mitropolit Varlaam. IPS Daniel a multumit pentru sprijinul oferit de Guvern in vederea organizarii ceremoniei de canonizare, cat si pentru faptul ca racla de aur si argint in care sunt asezate osemintele Sfantului Mitropolit Varlaam a fost realizata la Monetaria de Stat.
La ceremonia de la Secu a participat si un reprezentant al Patriarhului ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu - Mitropolitul Spaniei si Portugaliei, Policarpo.

» Credinciosi

Circa 10.000 de credinciosi au participat la slujba de canonizare a mitropolitului Varlaam. Multi dintre pelerini au sosit inca de marti la manastirea din Neamt si au innoptat in corturile amenajate de organizatori. In total, manastirea a pregatit aproximativ o mie de locuri, amenajate inclusiv in corturi militare primite de la Jandarmerie si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.
Peste 150 de persoane, calugari si localnici s-au ocupat de prepararea bucatelor de post care au fost servite pelerinilor dupa slujba de canonizare. In total, au fost pregatite circa 5.000 de portii de supa de rosii, sarmale, ardei umpluti si cozonac.

Citește totul despre:

Comentarii