14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCadourile scumpe ale lui Ceauşeascu, la licitaţie. Ce poţi cumpăra între 25...

Cadourile scumpe ale lui Ceauşeascu, la licitaţie. Ce poţi cumpăra între 25 şi 4.000 de euro

Pasionaţii de artă şi colecţionarii pot participa, luna acesta, la prima licitaţie cu obiecte din perioada comunistă – de la cadouri de protocol al cuplului Ceauşescu şi până la picturi, diverse piese de artă, fotografii, documente, cărţi, medalii şi decoraţii din Epoca de Aur.

Printre cele 70 de exponate ale Epocii de Aur  se regăsesc cadouri de protocol pentru cuplul Ceauşescu, lucrări plastice cu tematică proletcultistă, afişe de propagandă şi protecţie a muncii, fotografii care îi înfăţişează pe liderii comunişti, împreună cu diverse instantanee din epocă, precum şi numeroase colecţii de insigne de merit şi medalii rare.

Lotul central al licitaţiei este pictura „Scânteia” cu un preţ de pornire de 3.800 euro , realizată de Constantin Artachino  în 1951, care reprezintă o muncitoare citind ziarul. Lucrarea este menţionată şi în literatura de specialitate datorită temei sale de compromis, care i-a asigurat artistului accesul la Anuala realist-bolşevică de la Sala Dalles.

“Artachino era prieten cu pictorul Ioan Luchian, un artist la fel de mare ca el, dar ajunsese în situaţia să moară de foame. Din acest motiv a încercat acest compromis. Posibil că, dacă ar fi trăit,  şi Luchian ar fi trebuit să plătească acest preţ”, susţine criticul de artă Tudor Octavian. Acesta mai precizează că, anul trecut, câteva tablouri semnate de Artachino s-au vândut cu preţuri cuprinse între 30.000 şi 50.000 de euro. Bineînţeles, respectivele opere nu erau din categoria celor proletcultiste.

Un alt obiect de valoare este stiloul „Pilot Elite”, pe care casa de licitaţie cere 2000 euro. Stiloul a fost primit cadou de Nicolae Ceauşescu, cu ocazia vizitei oficiale în Japonia din 1975 şi este din bachelită, cu peniţă de aur.

Un al cadou scos la vânzare este cel oferit, în 1977, de şahul Iranului, Reza Pahlavi fostului dictator  şi reprezintă o pereche de porumbiţe din argint aurit şi emailat.  Preţul de pornire al acestui este de 1200 euro.

Din categoria cadourilor excentrice,  casa de licitaţie  pune la bătaie două piese din blană naturală  prezentate lui Ceauşescu de către liderii regimurilor comuniste din Asia şi Africa.

Prima este realizată din şase bucăţi de blană de tigru şi are un preţ de pornire 1.800 euro, iar cea de-a doua este o blană de leopard cu un preţ de pornire 1.200 euro.

O casetă de bijuterii decorată cu sidef (preţ de pornire 400 euro), primită de Elena Ceauşescu, este încă unul dintre obiectele de valoare ale licitaţiei. Toate obiectele sunt atestate a fi aparţinut cuplului dictatorial, prin certificate eliberate de APPS.

Potrivit lui Tudor Octavian, multe dintre piesele scoase la licitaţia de joi provin din colecţia lui Manea Mănescu, fostul preşedinte al Consiliului de Miniştri, din anii ’70.

Pe lângă obiectele primite cadou de cuplul dictatorial, se numără şi câteva ilustraţii reprezentative pentru Epoca de Aur. În Europa, valoarea acestui gen de lucrări este, în ultima perioadă, în creştere. Tudor Octavian: “Există un cult pentru afişe în Occident. Cele de acum 20 de ani se vând chiar mai bine decât picturile de aceeaşi vechime”.

Ineditul eveniment  scoate însă  la vânzare şi obiecte cu preţuri accesibile, între 25 şi 100 euro, obiecte care evocă aspecte din viaţa cotidiana  ale epocii. Licitaţia se numeşte “Epoca de Aur” şi este organizată de Casa de licitaţie “Artmark”, joi, 26 ianuarie la Athenee Palace Hilton. Participare este posibilă şi prin internet sau telefon.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă