Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ca o replică la propaganda Rusiei în estul Europei, NATO înființează o unitate proprie de contraspionaj la București

NATO își va înființa o unitate proprie de contrainformații la București, care va funcționa în subordinea Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MND-SE).

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.04.2017 - 23:01

NATO își va înființa o unitate proprie de contrainformații la București, care va funcționa în subordinea Comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MND-SE).

La ultima ședință a CSAT, oficialii români au fost informați despre îndeplinirea, în anul 2016, a unei serii de obiective, printre care s-au numărat "operaţionalizarea structurilor aliate de comandă şi control de pe teritoriul României (Unitatea de Integrare a Forţelor NATO - NFIU şi Comandamentul Diviziei Multinaţionale de Sud-Est - MND-SE), operaţionalizarea sistemului SUA de apărare antirachetă de la Deveselu, constituirea brigăzii multinaţionale - MN BDE; achiziţionarea de echipamente şi tehnică militară conform etapelor de derulare stabilite în programele majore de înzestrare, îndeplinirea angajamentelor internaţionale asumate faţă de NATO, UE şi ONU".

În urma acestei reuniuni a CSAT, șeful statului, Klaus Iohannis, a adresat Parlamentului o scrisoare în care a precizat că, "în temeiul art 3 lit b) din Legea 291 / 2007 privind intrarea, staționarea, desfășurarea de operațiuni sau tranzitul forțelor armate străine pe teritoriul Romaniei, la propunerea prim-ministrului Guvernului Romaniei, solicit Parlamentului să aprobe înființarea, pe teritoriul României, a Detașamentului de Contrainformații București".

Scrisoarea președintelui Iohannis precizează că înființarea detașamentului de contrainformații (contraspionaj) face parte din „efortul Aliat de implementare, în aceasta zonă, a măsurilor de sporire a capacității de reacție la provocările mediului internațional de securitate, constituind o obligație a Comandamentului Aliat pentru Contrainformații de a-și asigura, prin mijloace proprii, protecția contrainformativa a structurilor NATO de comandă și de control”.

Pe teritoriul României mai funcționează, de circa zece ani, la Oradea, un Centru de excelență NATO în domeniul HUMINT (culegerea informațiilor prin surse umane - formulă care denumește, oficial, activitatea de spionaj).După cum a relatat deja ziarul România Liberă, în februarie 2017, fără o legătură evidentă cu decizia NATO de formare a unui nou detașament de contrainformații pe Flancul Estic, oficialii militari de la Moscova anunțau că armata Rusiei își formează o unitate specială de propagandă și contra-propagandă. 

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut acest anunț în fața Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului de la Moscova). Potrivit acestuia, "trupele destinate operațiilor informaționale trebuie să fie mai eficiente și să poată servi la contra-propagandă. Propaganda trebuie să fie inteligentă, competentă și eficientă".

Citește totul despre:

Comentarii

loading...