Busturile suveranilor Romaniei, fara autorizatie

Busturile celor doi suverani ai Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria, amplasate la intrarea in curtea Catedralei Incoronarii din Alba Iulia, nu au avizele din partea Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public, respectiv a ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

09.12.2008 - 00:00

Busturile celor doi suverani ai Romaniei Mari, Regele Ferdinand si Regina Maria, amplasate la intrarea in curtea Catedralei Incoronarii din Alba Iulia, nu au avizele din partea Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public, respectiv a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

Avizul primei comisii este necesar in conditiile in care cele doua busturi sunt bunuri imobile comemorative amplasate intr-un spatiu public. De asemenea, avizul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice este obligatoriu avand in vedere ca busturile sunt amplasate la cativa metri de Catedrala Incoronarii, monument istoric de importanta nationala incadrat la categoria A. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, a solicitat, ulterior unei vizite realizate la Alba Iulia, efectuarea unor verificari pentru a se vedea daca a fost respectata legislatia in acest caz. O adresa in acest sens a fost primita la Directia de Cultura Alba. Nu am putut insa primi informatii pe aceasta tema, avand in vedere ca directorul institutiei este in concediu, iar restul angajatilor au precizat ca nu au competenta pentru a exprima un punct de vedere.


Cele doua busturi au fost amplasate pe cheltuiala Consiliului Local Alba Iulia, costul total ridicandu-se la aproximativ 100.000 lei, la initiativa reprezentantilor Primariei si ai Arhiepiscopiei Ortodoxe. Dezvelirea bustului Regelui Ferdinand si al Reginei Maria a fost unul dintre evenimentele cele mai importante din ziua de 1 Decembrie 2008, la manifestare participand si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel. Din cauza faptului ca procedura de amplasare nu a indeplinit toate conditiile legale, conducerea Institutiei Prefectului Alba a dorit sa scoata acest monument din calendarul manifestarilor de Ziua Nationala. Pana la urma, evenimentul a avut loc, insa nu a beneficiat de caracterul oficial, care impunea si prezentarea de onoruri militare.

 

La sfarsitul lunii noiembrie, la sediul Institutiei Prefectului s-a primit o adresa din partea Comisiei Nationale a Monumentelor de For Public, prin care se aducea la cunostinta avizul nefavorabil pentru amplasarea celor doua busturi. Surse oficiale sustin ca acest aviz a fost emis din considerente mai mult tehnice, si nu pentru ca aceste monumente nu ar putea fi asezate in zona respectiva.
Reprezentantii Primariei Alba Iulia au precizat ca nu au primit nimic oficial in legatura cu aceasta situatie. "Din punctul nostru de vedere, suntem in regula. Nu s-a primit nici o adresa prin care sa se spuna ca amplasarea busturilor nu este legala", a spus Dorin Sava, purtatorul de cuvant al Primariei Alba Iulia.

Citește totul despre:

Comentarii