BOR se va implica in politica daca nu i se dau proprietatile greco-catolice

Mitropolitul Bartolo-meu Anania a pornit o campanie extrem de dura impotriva Bisericii Romane Unite cu Roma, care pare sa puna in evidenta ideea ca infiintarea noii Mitropolii a Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramure-sului a avut ca ...

Share

Ion Zubascu 0 comentarii

07.07.2006 - 00:00
Mitropolitul Bartolo-meu Anania a pornit o campanie extrem de dura impotriva Bisericii Romane Unite cu Roma, care pare sa puna in evidenta ideea ca infiintarea noii Mitropolii a Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramure-sului a avut ca principal scop deposedarea definitiva a greco-catolicilor de fostele lor proprietati, confiscate de regimul comunist in 1948.
In acest sens, un comunicat cu totul surprinzator al Sinodului mitropolitan, intrunit miercuri la Manastrirea Nicula, ameninta autoritatile actuale ca BOR se va implica masiv in politica, la viitoarele alegeri (anticipate?), daca Guvernul nu va reglementa disputa patrimoniala cu greco-catolicii. Membrii Sinodului mitropolitan de la Cluj au cerut votarea in regim de urgenta a unei legi prin care nu numai fostele lacasuri greco-catolice sa ramana in posesia ortodoxa, ci si celelalte proprietati, casele parohiale, pamanturile, padurile, cimitirele etc., pe cale de a fi retrocedate prin Legea 247/2005. In viziunea mitropolitului Anania, abia deposedarea Bisericii Greco-Catolice de proprietatile care i se cuvin restituite, in mod legal, ar duce la "pace sociala" in Ardeal.
In aceasta logica rasturnata, cererile greco-catolice de reconstituire a dreptului legal la proprietate sunt privite ca "ofensiva antiortodoxa" si prozelitism agresiv: "Luam act ca Biserica Catolica si-a intensificat ofensiva antiortodoxa luand ca punct de pornire revendicarile patrimoniale ale Bisericii Greco-Catolice din Romania, actiune cu evidente finalitati prozelitiste". In acest context, ierarhii Sinodului mitropolitan ii aduc acuzatii deosebit de grave monseniorului Jean Claude Perisset, Nuntiu Apostolic pentru Romania si Republica Moldova, care ar fi implicat in aceasta "ofensiva antiortodoxa", prin depasirea atributiilor cu care a fost investit de Statul Vatican: "Astfel de actiuni risca sa puna sub semnul intrebarii continuitatea Dialogului Teologic International ortodox-romano-catolic".
Gestul firesc al IPS mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului de a fi restituit inca din 1990 Catedrala din Lugoj si celelalte lacasuri foste greco-catolice, confiscate de comunisti, este privit ca o "cedare de neinchipuit": "Acest fenomen ingrijorator are loc si cu concursul autoritatilor locale si centrale, ceea ce ne va obliga la o revizuire a neutralitatii noastre, in perspectiva viitoarelor alegeri". Cum era de asteptat, primarul Emil Boc sustine punctul de vedere al mitropolitului Anania. Sinodul mitropolitan i-a reunit miercuri pe toti ierarhii eparhiilor din Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului, dar si pe cei 33 de protopopi ai celor patru episcopii, care s-au adunat la Manastirea Nicula, fosta proprietate greco-catolica, revendicata prin procese ce se deruleaza de cativa ani in diverse instante judecatoresti.

Citește totul despre:

Comentarii