Bogdan Popovici, condamnat în „Trofeul Calităţii“: „Sunt apropiat şi de Năstase, şi de Băsescu“

„Aceste condamnări nu sunt  corecte“, şi-a început ieri pledoaria în faţa jurnaliştilor omul de afaceri Bogdan Popovici, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care ...

Share

Andreea Pocotila 0 comentarii

02.02.2012 - 16:00

„Aceste condamnări nu sunt  corecte“, şi-a început ieri pledoaria în faţa jurnaliştilor omul de afaceri Bogdan Popovici, condamnat la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul în care fostul prim-ministru, Adrian Năstase, a primit doi ani, tot  cu executare. Sentinţa nu este însă definitivă şi a fost atacată cu recurs. Bogdan Popovici şi soţia sa, Marina –Ioana (la rându-i condamnată la şapte ani, cu executare) controlează un grup de firme care include Forum Invest, Media On, Mediaglobe Invest, Urban Consult, Axa Management.

Procurorii susţin că prin aceste societăţi s-au spălat banii strânşi din taxele de participare plătite de sutele de firme private şi  companii de stat care au participat la simpozionul „Trofeul Calităţii în Construcţii“. Banii au fost folosiţi ulterior în campania electorală din 2004, când Adrian Năstase a candidat la alegerile prezidenţiale.
Deşi cu o zi înainte a anunţat că va aduce dovezi şi documente prin care să arate că nu este vinovat şi că pedeapsa primită este „aberantă“, Bogdan Popovici a spus că va face acest lucru săptămâna viitoare, când va publica pe un site „multe documente, conturi, din care să reiasă cum s-au mişcat banii.“


În timpul conferinţei, Popovici s-a arătat ofensat de faptul că procurorii au vorbit de dosarul „Adrian Năstase şi alţii“.

„Adică eu, Bogdan Popovici, intru la <<şi alţii>>! Asta, deşi din punctul de vedere al organizării de conferinţe suntem  cel mai important organizator de evenimente din Europa de Sud-Est!“, a spus omul de afaceri.  Conferinţa s-a transformat într-o pleiadă de laude aduse sieşi şi „sutelor de angajaţi“, cu referiri la „sutele de conferinţe organizate de Forum Invest“ şi la zecile de ţări în care au fost organizate evenimentele respective.

„Eu sunt apropiat de toate oficialităţile. Când organizezi evenimente internaţionale, nu poţis ă spui ‘p-ăsta nu vreau să-l văd’ . Sunt apropiat şi de Năstase, şi de Constantinescu, şi de Iliescu, şi, paradoxal, de Băsescu“, a punctat Popovici.

Circuitul banilor

Curtea Supremă s-a pronunţat pe 30 ianuarie în dosarul de mare corupţie „Trofeul Calităţii“, condamnându-l pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare. Toţi complicii săi, în frunte cu fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, au primit pedepse cu închisoarea între  şase şi şapte ani. Acuzaţiile: abuz în serviciu, spălare de bani şi mai multe infracţiuni de fals.

Mai exact, procurorii DNA spun că banii plătiţi de societăţile comerciale care au participat la concursul destinat lor, „Trofeul Calităţii“,  au ajuns în campania electorală a lui Năstase, care şi-ar fi folosit influenţa politică pentru a determina organizarea acestui concurs.

Procurorii au reuşit să refacă circuitul real al banilor şi să descopere tranzacţiile-fantomă făcute de firmele implicate pentru a ascunde banii reveniţi din taxele participanţilor. În ceea ce priveşte circuitul banilor, anchetatorii spun că sumele colectate din taxele plătite de firmele participante la „Trofeul Calităţii“ au intrat în contul societăţilor lui Bogdan Popovici, care în urma unui contract încheiat cu Inspectoratul de Stat în Construcţii trebuia să organizeze simpozionul. Ulterior, acesta a plătit cheltuielile    efective pentru organizarea „Trofeului", iar restul banilor, spun procurorii, au fost rulaţi prin intermediul unor societăţi controlate tot de Popovici, în baza unor documente false. Din rechizitoriu rezultă că suma astfel „plimbată“ se ridică la aproape 62 miliarde lei vechi.

Citește totul despre:

Comentarii