Boc: Fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet

Fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată, a declarat miercuri seara premierul ...

Share

Mara Matei 0 comentarii

16.02.2011 - 21:09

Fenomenul produselor etnobotanice nu va putea fi eradicat complet, specialiştii informând Guvernul că posibilitatea de multiplicare a acestor substanţe este nelimitată, a declarat miercuri seara premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Sunt conştient că acest fenomen nu poate fi eliminat peste noapte. Sunt conştient că nu vom ajunge la eradicarea completă a acestui fenomen, pentru că, din nefericire, ceea ce specialiştii ne-au spus este că posibilitatea de multiplicare a acestor etnobotanice este nelimitată, combinaţii nelimitate pot să existe, şi că este foarte greu să găsească o formulă prin care toate aceste substanţe să fie încadrate undeva", a spus Boc, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

El a anunţat că intenţionează să organizeze, până la sfârşitul săptămânii, o videoconferinţă cu prefecţii, pentru a le solicita acestora să raporteze lunar fiecare măsură luată pentru combaterea substanţelor etnobotanice, astfel încât acest fenomen să fie ţinut sub control.

Guvernul a decis ca magazinele cu substanţe şi plante etnobotanice să fie obligate să comercializeze numai produse omologate de către ministerele de resort, urmând ca în paralel să fie intensificate acţiunile de control ale autorităţilor, au declarat anterior surse oficiale.

Procedura va fi reglementată printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii, Internelor şi Agriculturii, iar acţiunile de control vor fi derulate de inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Inspectorii vor avea dreptul să dispună închiderea magazinelor care nu respectă această obligaţie.

"Este o procedură prin care se urmăreşte interzicerea tuturor substanţelor periculoase care nu sunt reglementate în prezent de vreo lege. Ca exemplu, un magazin care susţine că vinde îngrăşământ pentru flori va fi obligat să prezinte produsul la Ministerul Agriculturii, iar experţii instituţiei vor analiza produsul şi vor dispune interzicerea comercializării dacă vor constata că produsul are conţinut halucinogen. Dacă se constată că acest îngrăşământ este vândut la pliculeţ, se poate cere să fie ambalat la kilogram", au arătat sursele.

Potrivit acestora, Guvernul a decis să recurgă la această procedură după ce a constatat că nu poate interzice o substanţă chimică a cărei formulă poate fi modificată uşor prin adăugarea altui element chimic permis de lege.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Şi după apariţia acestei ordonanţe, însă, sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse. Unele autorităţi locale din Capitală şi din ţară au decis deja interzicerea magazinelor de vize, iar în urma controalelor mai multe magazine au fost închise.

Un grup de 67 de deputaţi PDL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale a depus luni la Parlament o iniţiativă legislativă privind interzicerea utilizării plantelor, substanţelor, preparatelor stupefiante, halucinogene, psihotrope în alte scopuri decât cele pentru care îşi dovedesc utilitatea practică.

Citește totul despre:

Comentarii