13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBoc: Procedura nu poate fi retrasa in cazul Guvernului Negoita, nu e...

Boc: Procedura nu poate fi retrasa in cazul Guvernului Negoita, nu e constitutional

Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat, joi, ca, daca ajunge presedinte, Mircea Geoana nu poate retrage decretul de nominalizare a lui Liviu Negoita ca premier desemnat, pentru ca procedura constitutionala este pornita si ar incalca legea fundamentala, anunta Mediafax.

"PDL sustine Guvernul Negoita si v-as ruga sa-i intrebati pe Mircea Geoana si pe Crin Antonescu de ce nici macar nu vin sa asigure cvorumul la sedintele Birourilor permanente, sa fixeze data votului de investitura. O chestiune de bun-simt. Asta ar spune bunul-simt, sa stabilesti data votului", a spus Boc.

Intrebat cum comenteaza anuntul facut de Victor Ponta, potrivit caruia Guvernul Negoita nu va ajunge in dezbaterea Parlamentului, imediat ce va fi investit presedinte, Mircea Geoana urmand sa revoce decretul de nominalizare a acestuia ca premier desemnat, Boc a raspuns: "Nu poate fi retras, pentru ca procedura constitutionala este pornita".

El a explicat ca nu poti sa retragi ceea ce Constitutia nu iti permite.

"Evident, daca vrei ca in tara asta sa nu mai tii cont de nimic, atunci poti sa iti imaginezi orice si probabil ca este un inceput de mesaj cu privire la modul in care PSD incearca sa anunte viitoarea guvernare, in afara oricaror reguli constitutionale", a mai spus Boc.

Purtatorul de cuvant al campaniei prezidentiale a PSD, Victor Ponta, a declarat, joi, pentru Mediafax, ca Guvernul Negoita nu va ajunge in dezbaterea Parlamentului, imediat ce va fi investit presedinte, Mircea Geoana urmand sa revoce decretul de nominalizare a acestuia ca premier-desemnat,

Ponta a spus ca propunerea de premier Liviu Negoita a fost una neserioasa si jignitoare la adresa Parlamentului.

"Nici macar nu a fost in stare sa alcatuiasca un program de guvernare, asa cum cere Constitutia. Imediat dupa investire, Mircea Geoana ii va retrage decretul de propunere ca premier si va emite decretul de nominalizare a lui Klaus Iohannis ca premier-desemnat. Domnul Negoita sa continue sa isi faca treaba serios ca primar la Sectorul 3", a afirmat Ponta.

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri seara, ca Parlamentul avea obligatia sa se pronunte prin vot in legatura cu Guvernul Negoita si ca el nu are cum sa retraga acest Cabinet din Parlament, deoarece niciun articol din Constitutie nu ii permite.

"Parlamentul are de facut ceva. Deci, trebuiau sa convoace Parlamentul pentru a valida Guvernul Negoita sau nu. Si Parlamentul are obligatii sa dea un vot, pozitiv, negativ, nu stiu, dar avea obligatia sa dea un vot", a declarat Traian Basescu.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, miercuri seara, la Realitatea TV, raspunzand unei intrebari, ca problema legata de Guvernul Negoita va fi "evacuata" in 30 de secunde de majoritatea politica printr-un vot in Parlament.

"Este o chestiune pe care o evacuam in 30 de secunde printr-un vot in Parlament. Evident ca va exista o propunere din partea unei majoritati dupa 6 decembrie. Am spus si repet, avem nevoie de un Guvern stabil, Guvernul Iohannis, pana de Craciun. Timpul nu mai asteapta", a declarat Geoana, intrebat ce se va intampla, daca ajunge sef al statului, cu Guvernul Negoita care a trimis deja Parlamentului programul de guvernare si componenta Cabinetului.

Premierul desemnat, Liviu Negoita, a transmis Parlamentului o lista de Guvern cu 14 ministere, conduse de catre o parte dintre actualii ministrii interimari ai PDL, dar si de Gabriel Oprea (grupul independentilor), Valeriu Tabara, pentru Agricultura, si Cristian Irimie, la Sanatate.

Lista Guvernului propus de Liviu Negoita ii include pe Vasile Blaga (Dezvoltare si Turism), Daniel Funeriu (Educatie, Cercetare, Tineret si Sport), Gabriel Oprea (Administratie si Interne), Gheorghe Pogea (Finante), Mihai Seitan (Munca), Radu Berceanu (Transporturi si Comunicatii), Valeriu Tabara (Agricultura), Adriean Videanu (Economie si Comert), Anton Cristian Irimie (Sanatate), Mihai Stanisoara (Aparare), Catalin Predoiu (Justitie), Bogdan Aurescu (Externe), Sulfina Barbu (Mediu) si Theodor Paleologu (Cultura).

Sedinta Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, din 18 noiembrie, privind procedura de investire a Guvernului, nu s-a tinut, presedintele Senatului, Mircea Geoana, declarand ca nu a fost cvorum motivat de faptul ca este o insolenta ca programul Guvernului Negoita este identic cu cel al Cabinetului Croitoru.

"Am constatat absenta cvorumului, iar acest lucru este motivat de argumente. Intr-o premiera absoluta in ultimii 20 de ani si o insolenta am constatat ca programul Guvernului Negoita este identic cu cel al lui Coritoru. Parlamentul a respins prin vot acest program Croitoru. Asistam la un fel de mascasada", a afirmat Geoana.

El a aratat ca si ministrii propusi de Negoita sunt in proportie de 90% cei audiati si respinsi de Parlament in Cabinetul Croitoru.

"Aceste doua argumente au condus la acest gest de a nu exista cvorum", a adaugat Geoana.

El a mai spus ca Biroul Permanent nu este o "casuta postala" de a inregistra guverne.

Conform lui Geoana, Birourile Permanente se vor intruni pe aceasta tema atunci cand se va constata ca exista un program de guvernare si un Cabinet. "Noi nu cerem nimic pentru ca nu am avut cvorum. Dar, constat ca nu se doreste sa avem un Guvern", a adaugat Geoana, raspunzand unei intrebari pe aceasta tema.

Cele mai citite

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă