Bloomberg: Scandalul ouălor contaminate cu insecticid ar putea duce la creșterea producției altor state europene

Scandalul privind ouăle contaminate cu insecticid, care a izbucnit în 17 țări, ar putea afecta schimburile comerciale ale Olandei, principalul exportator de ouă din Europa și ar putea determina alte state europene să-și crească producția internă.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 15.08.2017 - 15:25

Scandalul privind ouăle contaminate cu insecticid, care a izbucnit în 17 țări, ar putea afecta schimburile comerciale ale Olandei, principalul exportator de ouă din Europa și ar putea determina alte state europene să-și crească producția internă, informează Bloomberg, citat de Agerpres.

Potrivit directorului Institutului global pentru siguranța alimentară, Chris Elliott, îngrijorările legate de gălbenușul de ou contaminat cu insecticid au determinat mai multe lanțuri de supermarketuri din Germania, Marea Britanie și Elveția să scoată de pe rafturi milioane de ouă, ca măsură de precauție, iar autoritățile din mai multe state au demarat anchete în acest dosar. 

„Acest scandal este un dezastru pentru industria ouălelor și cea alimentară din Olanda iar producătorii din această țară vor avea probleme în a-și păstra cota de piață ca urmare a pierderii încrederii iar aceasta va da o șansă rivalilor care vor dori să-și majoreze cota de piață. Ar putea determina de asemenea unele țări să își promoveze producția internă de ouă în loc să se bazeze pe importuri" a declarat marți Chris Elliott.

El a adăugat că o altă consecință a acestui scandal va fi creșterea provocărilor la adresa securității produselor alimentare. 

Potrivit datelor Eurostat, în anul 2016 Olanda a exportat ouă proaspete și conservate în valoare de 502 milioane de euro, aproape dublu față de Germania, al doilea mare producător european. Comisia Europeană a informat că intenționează să convoace în 26 septembrie o reuniune ministerială „pentru a trage învățăminte relevante" din scandal.

În România, inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș au sechestrat o cantitate de 1.000 de kg de gălbenuș de ou lichid, produs contaminat cu Fipronil, provenit din Germania. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...