23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBiserica poate deveni cel mai mare mogul media

Biserica poate deveni cel mai mare mogul media

Un ordin intern al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2015, le cere preoţilor din subordine să cotizeze lunar câte 0,07 lei/lună de familie din parohie către televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV .

Informația a apărut pe blogul personal al jurnalistului Cătălin Striblea și a fost comentată imediat de reprezentanții Patriarhiei. Conform jurnalistului, care publică un document intern al instituției, preoții vor colecta lunar 0,07 lei de la fiecare familie, bani pe care îi vor livra protoeriilor până la data de 25 a fiecărei luni. Ordinul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, în urma unei hotărâri a Sfântului Sinod al Biserici Ortodoxe Române din decembrie 2014.

De fapt această taxă a existat tot timpul doar că valoarea ei era una fixă. Un preot din Arhiespicopia Râmnicului ne-a spus că şi pâna la 1 ianuarie fiecare parohie era obligată să plătească un abonament în valoare de 40 d elei pentru televiziune Trinitas.Pe lângă acest abonament la televiziune , preoţii mai erau obligaţi să facă abonamente la radio Trinitas . În afara acestor taxe preoţii mai plătesc două taxe către Patriarhie denumite taxe pentru Fondul Central Misionar şi alta pentru Duminica Ortodoxiei.Aceste taxe sunt plătite de preoţi în funcţie de numărul de familii pe care îl au parohiile.

Pentru a putea susţine trusutul de presă al Patriarhiei aceiaşi preoţi parohi sunt obligaţi să încheie un număr de abonamente la ziarul Lumina în funcţie de mărimea parohiei.Numărul minim este de cinci abonamente dar acesta poate ajunge şi la 150 în parohiile mai mari.

Preotul care a dorit să nu-i divulgăm identiatea ne-a declarat că taxele le sunt oprite de la protoierie din salariu “ Chiar dacă nu mergem noi să cerem bani oamenilor pentru trustul de presă , televiziuni şi ziare atunci când mergem să luăm salariul de la protoierie primim chitanţe în loc de bani.Ni se opresc abonamentele automat. Acum calculează la familii dar oricum şi înainte era mare abonamentul pentru Trinitas de 40 de lei în condiţiile în care pentru 20 de lei am toate televiziunile de la o firmă de cablu”

Ziarul Lumina , cotidian al Patriarhiei Române este una dintre cele mai mari publicaţii din România în ceea ce priveşte tirajul acesta fiind de aproape şapte sute de mii lunar din care peste 90 la sută sunt abonamente. Este vorba exact despre abonamentele pe care preoţii sunt obligaţi să le facă.

Patriarhia motivează taxele

Potrivit unui comunicat de presă trimis de Patriarhia Română: “TRINITAS Tv şi Radio TRINITAS au apărut ca o necesitate misionară şi ca o formă complementară de comunicare, pentru a transmite mesajul Bisericii în casele oamenilor. Scopul major al acestora este intensificarea vieţii spirituale creştine, cultivarea unității ecleziale între eparhii, promovarea culturii şi spiritualităţii româneşti în context european, precum şi oferirea unei perspective pozitive, luminată de credinţă şi speranță, asupra evenimentelor cotidiene ale societății.”

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă