18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBerceanu conduce conferinţa mondială de siguranţă a zborului

Berceanu conduce conferinţa mondială de siguranţă a zborului

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a fost ales, în unanimitate, de către Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (IATA), preşedinte al conferinţei privind siguranţa aviaţiei, desfăşurată între 29 martie şi 1 aprilie la Montreal, Canada. La această  conferinţă condusă de ministrul român al Transporturilor participă peste 1.000 de reprezentanţi din 190 de state.

Alegerea ministrului român în calitate de preşedinte al conferinţei este explicată de faptul că el a avut cei mai mulţi susţinători la nivelul celor şase regiuni reprezentative. „A contat CV-ul meu, care conţinea activitate parlamentară, dar în special experienţă în aviaţie. Am fost propus inclusiv de Mexic sau de anumite ţări africane”, a declarat ministrul. Propunerea efectivă a fost făcută de un australian şi a fost susţinută de cel puţin trei regiuni. Potrivit lui, spaniolii, a căror ţară deţine preşedinţia UE, au vrut să ocupe la rândul lor poziţia acordată ministrului nostru.

Reuniunea reprezintă punctul de reper pentru elaborarea unei noi strategii internaţionale în domeniul siguranţei aeronautice, care va determina reajustarea priorităţilor tuturor statelor membre IATA. Potrivit ministrului Radu Berceanu, se aşteaptă ca participanţii la conferinţă să elaboreze o nouă anexă la Convenţia de la Chicago privitoare la aviaţie civilă, anexă dedicată siguranţei aeronautice. Aceasta va fi adoptată de consiliul IATA cel mai probabil în toamnă, devenind un document obligatoriu, de referinţă pentru aviaţia civilă internaţională. Spre exemplu, unul dintre aspectele care vor fi clarificate de anexă va fi cel al rolurilor suplimentare pe care vor trebui să le includă cutiile negre ale aeronavelor.

La conferinţa de anul acesta, IATA a anunţat înfiinţarea unei baze de date mondiale referitoare la siguranţa zborului. Proiectul se bazează pe auditarea datelor fiecărui zbor, iar din proiect mai fac parte Comisia Europeană şi Autoritatea Aeronautică din SUA (FAA). „Trebuie să înţelegem tendinţele de securitate nu doar din cele câteva accidente care se petrec în fiecare an, ci şi de la milioanele de zboruri sigure (…) Prin standarde globale, securitatea s-a îmbunătăţit enorm. În 1945, au fost nouă milioane de pasageri şi 247 de victime. În 2009, au zburat 2,3 miliarde de oameni şi au fost 685 de victime. Fiecare deces este o tragedie umană şi ne reaminteşte că trebuie să facem şi mai mult, a declarat Giovanni Bisgagni, directorul IATA. Potrivit datelor organizaţiei, rata globală a accidentelor, măsurată în avioane pierdute la un milion de zboruri, a fost de 0,71, în scădere de la 0,81 în 2008 şi de la 1,11 în 2000.

IATA, fondată în 1945, este asociaţia comercială a liniilor aeriene şi are ca scop stabilirea standardelor de siguranţă şi a tarifelor de operare. 

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă