Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

BBC inceteaza sa emita in limba romana

BBC World Service a decis ca, de la 1 august a.c., sa inchida redactia sa in limba romana. Se asteapta ca Radio BBC Romania, care in prezent transmite aproape 4 ore pe zi si realizeaza o pagina de internet proprie, sa-si inceteze emisia, dupa 68 ...

Share

Rl online 0 comentarii

25.06.2008 - 00:00
BBC World Service a decis ca, de la 1 august a.c., sa inchida redactia sa in limba romana. Se asteapta ca Radio BBC Romania, care in prezent transmite aproape 4 ore pe zi si realizeaza o pagina de internet proprie, sa-si inceteze emisia, dupa 68 de ani de activitate neintrerupta.

Redactia in limba romana este ultima din BBC World Service intr-o limba alta decat limba engleza, care mai transmite in prezent intr-o tara membra a Uniunii Europene. Decizia survine in urma unei reevaluari a structurii BBC WS din perspectiva bugetului institutiei, stabilit in acord cu guvernul britanic in octombrie 2007, pentru anii 2008-2011. Este singura inchidere prevazuta in acest interval bugetar.

Decizia a fost aprobata de consiliul de administratie al BBC si de ministerul de Externe britanic si a fost luata in urma unei analize a situatiei audientei, a schimbarilor de pe piata media si a scaderii impactului BBC in Romania.

Schimbarile vor fi facute in contextul presiunilor financiare cu care se confrunta BBC WS. Bugetul aprobat prevede resurse suplimentare pentru proiecte noi precum o televiziune in limba araba si una in limba persana, dar impune economisirea stricta a circa 3 la suta din fondurile cu care se acopera cheltuielile curente. Cele 4 frecvente FM ale BBC din Romania si cea din Republica Moldova vor continua sa transmita exclusiv programe in limba engleza. In ultimul deceniu, BBC WS a economisit in medie 2.7 la suta din bugetul anual, adica, in total, 46 milioane de lire sterline.

Competitia pe piata radio si mass-media in general s-a intensificat mai ales dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In plus, o serie de fuziuni si achizitii pe piata radio au determinat mai multe retele sa renunte la preluarea emisiunilor BBC.

Parteneriatele de acest fel sunt foarte importante intr-o tara unde audienta pe unde scurte este nesemnificativa. Aceste schimbari au dus la scaderea audientei BBC (in prezent, sub 3 la suta din piata radio), fenomen care nu a putut fi combatut prin lansarea catorva frecvente FM proprii.

Difuzarea de programe in limba romana destinate Republicii Moldova va inceta, de asemenea, deoarece biroul de la Chisinau nu poate functiona fara infrastructura intregii redactii in limba romana.
Publicul din Romania va continua sa beneficieze de programe BBC Global News in limba engleza, cum ar fi radio BBC WS, televiziunea BBC World News si de pagina de internet bbc.com/news.

Cele 4 frecvente FM ale BBC din Romania si cea din Republica Moldova, care in prezent difuzeaza si programe in limba romana, vor continua sa transmita exclusiv programe in limba engleza in Romania si in engleza, rusa si ucraineana in Republica Moldova, in masura in care autoritatile media o vor permite.

Inchiderea redactiei BBC WS in limba romana afecteaza 46 de angajati (30 la Bucuresti, 4 la Chisinau si 12 la Londra) si va duce la o economie de 1,3 milioane de lire sterline.

Directorul BBC World Service, Nigel Chapman, a spus: "Ca si celelalte redactii europene pe care le-am inchis acum trei ani, redactia in limba romana a fost creata in perioada celui de al doilea razboi mondial si si-a slujit cu distinctie publicul in era comunista si pana in prezent. Contributia si daruirea in slujba informarii publicului a tuturor jurnalistilor romani ai BBC au fost imense de-a lungul celor 68 de ani de existenta. Calitatea emisiunilor se ridica in prezent la cel mai inalt standard, dar Europa s-a schimbat fundamental fata de anii 90 si declinul audientei radio vine in sprijinul deciziei noastre. Contributia BBC la consolidarea libertatilor cetatenesti din Romania este recunoscuta de toata lumea si credem ca aceaasta mostenire va fi de durata."

Directorul BBC WS a mai spus: "A fost o decizie dificila, dar necesara pentru a ne asigura ca BBC WS isi aloca resursele limitate acolo unde nevoia este mai mare. Stiu ca redactia BBC in limba romana are jurnalisti foarte talentati si vom face tot ce putem ca ei sa fie tratati in mod corect si echitabil in privinta compensatiilor financiare, atat in interiorul cat si in afara Marii Britanii. Le vom sprijini cu fermitate eforturile de a-si gasi alte locuri de munca."

Decizia inchiderii sectiei romane a fost aprobata de consiliul de administratie al BBC si de ministrul de Externe britanic, David Miliband, potrivit prevederilor Cartei BBC si acordurilor dintre BBC WS si ministerul britanic de Externe.

Redactia in limba romana a BBC WS si-a inceput transmisiile la 15 septembrie 1939. Bugetul BBC WS alocat de ministerul de Externe britanic pe anul 2008-2009 este de 265 de milioane de lire sterline. BBC WS transmite in 33 de limbi, dupa cum urmeza : albaneza, araba, azera, bengali, birmaneza, engleza pentru Caraibe, cantoneza, franceza pentru Africa, hausa, hindi, indoneziana, kinyarwanda/kirundi, kirkiza, macedoneana, mandarina, nepaleza, pashto, persana, portugheza pentru Brazilia, romana, rusa, sarba, sinhaleza, somaleza, spaniola pentru America latina, swahili, tamila, turca, ucraineana, urdu, uzbeca si vietnameza. Radio BBC WS poate fi ascultat pe unde scurte, pe FM in 154 de capitale ale lumii, iar o selectie de programe este preluata de aproape 2000 de posturi FM si de unde medii in toata lumea.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...