9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialBăsescu recidivează: Atac dur la DNA și Înalta Curte

Băsescu recidivează: Atac dur la DNA și Înalta Curte

Pentru a treia oară în mai puțin de o lună, fostul președinte Traian Băsescu i-a criticat pe magistrați, a vorbit despre „moda arestărilor“ și „scalpurile“ de la „cingătoarea“ procurorilor și a invocat posibilitatea unor „condamnări nedrepte“. Declarațiile pun sub semnul întrebării, practic, realizările în domeniul anticorupției din ultima perioadă.

Laura Codruța Kövesi, Livia Stanciu și Florian Coldea sunt „artizanii“ unui „mod răvășit de a face justiție, fără respect pentru cel care nu e condamnat“, iar printre magistrați sunt „destui“ ofițeri acoperiți, deci șantajabili. Fostul președinte a declarat, tot la B1 TV, că nu îi sună „din silă“ pe procurorul-șef al DNA, pe președintele Curții Supreme și pe adjunctul directorului SRI și a susținut că aceștia ar urmări „să mai rămână cinci mandate în funcție“. „Le-am văzut şi alte feţe, la toţi trei. (…) A doua zi după ce am terminat mandatul“, a mai spus Traian Băsescu.

Potrivit fostului președinte, ar exista în justiție „o listă lungă de probleme“, în momentul de față, iar șirul arestărilor preventive ar constitui „excese“ ale procurorilor și efecte ale noilor Coduri penale. „Fraţilor, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta. Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeş, Mureşan, toţi erau în libertate. (…) Au fost exemple şi în trecut de arestări abuzive, dar niciodată nu s-a acţionat cu oarecare sălbăticie și într-o competiție, procurorii să-şi pună scalpuri la cingătoare“, a susținut Băsescu. Potrivit acestuia, trimiterea „la beci“ ar afecta inculpaților dreptul la demnitate și la apărare, iar arestul preventiv ar însemna „tortură“ dacă se iau în considerare condițiile de la Poliția Capitalei. Traian Băsescu a precizat însă că nu se referă la cazul Elenei Udrea, ci că sancționează „un derapaj de la ceea ce am lăsat să se construiască în timpul mandatelor mele“. Arătând că nu exclude „posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte“, fostul șef al statului a precizat și că s-ar impune o lege a răspunderii procurorilor.

După emisiunea de la B1 TV, în cursul zilei de ieri, Traian Băsescu a venit cu precizări pe pagina sa de Facebook, scriind că el crede în justiție, dar nu în „justiția care se face prin zdrobirea cu anticipație a inculpatului“. „Dacă nu a ucis, dacă nu a violat, dacă nu a falsificat probe, dacă nu s-a sustras urmăririi penale, omul trebuie judecat neîncarcerat. Doar aşa justiţia va fi credibilă“, a afirmat fostul președinte.

Indiferent de explicațiile ulterioare ale lui Traian Băsescu, merită precizat, însă, că afirmațiile sale de luni seară l-au îndreptățit pe Mircea Badea să aprecieze, ieri, că fostul președinte l-a „citat“ și că a ajuns să spună „lucruri“ pe care el le „emite public“ de vreo zece ani.

„Guantanamizarea“ și dosarul Nana

Criticile dure lansate luni seară de Traian Băsescu vin după alte declarații controversate la adresa procurorilor.

Pe 7 martie, într-o postare pe Facebook, fostul președinte a arătat că cele peste o sută de familii din comuna Nana, ale căror terenuri agricole au fost puse sub sechestru odată cu hectarele cumpărate de Ioana Băsescu, ar suporta consecințele „unor acțiuni politice“ îndreptate împotriva sa. Sesizată de CSM, Inspecția Judiciară a concluzionat, acum câteva zile, că afirmațiile referitoare la sechestrul pus de procurori au avut un impact negativ asupra sistemului judiciar și au afectat independența procurorului care instrumentează dosarul.

Apoi, pe 31 martie, într-o intervenție telefonică la B1 TV, Traian Băsescu a vorbit despre o „guantanamizare“ a României. „De prea multe ori parchetele apelează la ideea «te bag la beci până spui ce a spus delatorul» și vă dau cazul Elenei Udrea, da? (…) Păi, la Guantanamo îi țineau până ce spuneau ce voiau să audă ofițerii CIA“, a spus atunci fostul președinte.

Reacția CSM

În urma declarațiilor de luni, respectiv din 31 martie, președintele CSM, Marius Tudose, a sesizat, din nou, Inspecția Judiciară, cerând să se verifice dacă a fost afectată independența sistemului judiciar. La rândul său, judecătorul Horațius Dumbravă, membru al CSM, a apreciat discursul fostului șef al statului ca fiind „la un nivel foarte jos“. „Au coborât foarte jos nivelul discursurilor, din păcate, unii politicieni. Mă miră la domnia sa că are astfel de discurs“, a adăugat Dumbravă.

O reacție a avut și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, direct vizată de afirmațiile de luni seara ale fostului președinte. „Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate“, a declarat Stanciu. 

Cele mai citite

Închisoare cu suspendare pentru trei activiști climatici care au vopsit cu spray portocaliu Poarta Brandenburg

Un tribunal din Germania i-a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare pe trei activişti climatici care au împroşcat cu spray portocaliu coloanele...

Rareș Hopincă: Decizia PSD – PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei este “raţională” şi “matură”

Decizia PSD - PNL privind candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea şi Sebastian Burduja, este "raţională" şi "matură", a declarat, marţi, Rareş...
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...
Ultima oră
Pe aceeași temă