Băsescu i-a retras decoraţia lui Homoştean

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de retragere a Ordinului Virtutea Militară în grad de Cavaler acordat, pe 26 aprilie, lui George Homoştean, Preşedinţia precizând că distincţia a fost acordată la ...

Share

Rl online 0 comentarii

21.05.2010 - 12:57
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, vineri, decretul de retragere a Ordinului Virtutea Militară în grad de Cavaler acordat, pe 26 aprilie, lui George Homoştean, Preşedinţia precizând că distincţia a fost acordată la propunerea Asociaţiei Veteranilor de Război, informează Mediafax.


"Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă situaţia creată de decorarea, pe baza unor documente neconforme cu realitatea provenite de la alte instituţii, a domnului George Ioan Homoştean. Preşedintele României a semnat astăzi, 21 mai a.c., decretul de retragere a ordinului acordat domnului George Ioan Homoştean. Ca urmare a investigaţiei declanşate de Administraţia Prezidenţială în cursul zilei de vineri, 21 mai a.c., s-a constatat că sunt îndeplinite condiţiile pentru emiterea de către Preşedintele României a decretului de retragere a ordinului", se arată în comunicatul semnat de Valeriu Turcan, purtător de cuvânt al şefului statului.

Sursa menţionată precizează că decorarea s-a făcut la propunerea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, care a precizat că respectiva persoană nu a suferit condamnări potrivit dreptului comun.

"Menţionăm că Administraţia Prezidenţială nu deţine dosarele persoanelor propuse spre decorare. Respectivele documente se află în arhiva instituţiilor care fac propunerea. Verificările derulate în cursul zilei de vineri de către Administraţia Prezidenţială au arătat că Homoştean Ioan George a fost condamnat la 14 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Ulterior, în conformitate cu Decretul 11/1988, pedeapsa i-a fost redusă cu ½ urmând a executa 7 ani de închisoare şi 5 ani interzicerea unor drepturi. Domnul George Homoştean a fost arestat la data de 26 ianuarie 1993 şi eliberat la data de 15 aprilie 1994, prin amnistiere, conform Decretului 11/1988, care prevedea la art. 2, că «se reduc cu ½, pedepsele cu închisoarea mai mari de 10 ani aplicate de instanţa de judecată». Ulterior, prin decretul prezidenţial 952 din 27 noiembrie 2002, la propunerea Ministerului Justiţiei, a fost graţiat restul de pedeapsă rămas neexecutat", se arată în comunicat.

 

Citește totul despre:

Comentarii