10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialBacalaureatul modificat, aplicabil din 2009

Bacalaureatul modificat, aplicabil din 2009

Chiar daca nu este inca nimic aprobat, exista foarte multe sanse ca incepand din anul scolar 2009-2010 examenul de bacalaureat sa se aplice in forma modificata, asa cum este prevazut si in Codul Educatiei, care a fost prezentat ieri in sedinta de guvern. In noua varianta, elevii de clasa a XII-a vor avea mai putin de invatat, avand in vedere ca se va reduce numarul probelor scrise de la cele cinci existente in prezent la trei. Pe langa probele scrise, care se vor sustine in sesiunea bacalaureatului, dupa absolvirea liceului, elevii de clasa a XII-a vor sustine si doua probe orale la romana si o limba moderna (trei probe orale pentru elevii care invata in limbile minoritatilor si care vor sustine proba orala si la limba si literatura materna), care vor fi programate a avea loc pe parcursul anului scolar, deci anterior sesiunii de bacalaureat. In plus, elevii de clasa a XII-a vor trebui sa sustina si o proba de evaluare a cunostintelor de utilizare a calculatorului.

 

Cele trei probe scrise obligatorii se vor sustine la limba si literatura romana (proba comuna pentru toate filierele, profilurile si specializarile), la o disciplina aferenta filierei si profilului (matematica pentru profilul real din filiera teoretica, tehnologica sau vocationala, dupa caz), istorie (pen-tru profilul uman din filiera teoretica sau vocationala, dupa caz) si o disci-plina la alegere corespunzatoare filierei, profilului si specializarii urmate (fizica, biologie, chimie, sau informatica, respectiv geografie, filosofie, logica, psihologie, sociologie, economie).

Pentru a se putea trece la noua formula, Guvernul va trebui sa aprobe ordonanta de urgenta pregatita de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, avand in vedere ca viitorul Cod al Educatiei nu va putea intra in vigoare chiar din anul scolar 2009-2010. In aceste conditii, este absolut obligatorie promovarea unei ordonante de guvern, in care se vor stabili si detaliile referitoare la admiterea in clasa a IX-a. Daca ordonanta va fi adoptata in formula prezentata de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii, elevii care in toamna intra in clasa a VIII-a vor fi admisi la liceu, in clasa a IX-a, diferit fata de promotia din acest an. Concret, admiterea la liceu va tine seama de media generala din gimnaziu (50%), media la tezele din clasa a VII-a (25%) si media de la testul din clasa a VIII-a (25%).

"Metodologiile sunt pregatite si vor fi gata pana la inceperea anului scolar, pe 14 septembrie. Acum ne-am concentrat pe Cod, pe care trebuia sa il finalizam si pe care il prezentam azi (ieri – n.n.) in sedinta de guvern. Imediat ce Codul va fi adoptat, ne vom concentra pe metodologii, le vom aproba si le vom transmite in teritoriu", ne-a declarat Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă