Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Baba: La UMF Târgu Mureş este o situaţie în care ne îndreptăm spre dezastru

La UMF Târgu Mureş expiră mandatul rectorului la sfârşitul lunii martie, nu există Cartă universitară, Senatul nu este legal, "este o situaţie în care ne îndreptăm spre dezastru", de aceea a fost nevoie ...

Share

Rl online 0 comentarii

14.03.2012 - 16:58

La UMF Târgu Mureş expiră mandatul rectorului la sfârşitul lunii martie, nu există Cartă universitară, Senatul nu este legal, "este o situaţie în care ne îndreptăm spre dezastru", de aceea a fost nevoie de intervenţia Guvernului, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, informează Mediafax.

"Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş nu are o Cartă care să fie legal aprobată. Este o discuţie pe care Senatul UMF vrea să o tranşeze în instanţă. Până când nu există o Cartă aprobată de MECTS care să reflecte caracterul multicultural, aşa cum spune Legea educaţiei, singura posibilitate rămâne tranşarea în justiţie", a spus ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.

El a precizat că după ce va exista Carta, se pot declanşa alegerile legale.

"Suntem în situaţia în care mandatul vechiului Senat a expirat în februarie. Nu avem Cartă. În concluzie, alegerile care s-au desfăşurat pe baza unei carte inexistente nu pot să fie validate. Suntem în situaţia în care nu avem un Senat legal constituit. Lăsând la o parte faptul că, deşi este o instituţie multiculturală, în momentul în care s-a votat Senatul, l-a alegeri s-au prezentat doar colegii de la linia română, iar colegii de la linia maghiară nu au participat. Deci, suntem într-o situaţie destul de complicată din care eu sper ca universitatea să iasă cât mai repede", a adăugat ministrul Educaţiei.

Cătălin Baba a mai spus că în orice universitate alegerile trebuie să fie corecte şi rectorul să fie validat de ministru, toate aceste lucruri fiind prevăzute în Legea educaţiei.

"Neavând Cartă, neavând alegeri, mandatul rectorului Copotoiu expirând la sfârşitul lunii, senatul UMF legal constituit ar trebui să propună o persoană care să aibă drept de semnătură în bancă pe diplome şi pe orice document oficial. În caz contrar, dacă un rector căruia i-a expirat mandatul semnează un document, toate aceste acte sunt în afara legii şi invalidate de justiţie", a mai spus Baba.

Ministrul Educaţiei a subliniat că toate universităţile trebuie să respecte legislaţia, altfel riscă să sufere sancţiuni, una dintre acestea fiind inclusiv oprirea finanţării. "Este o chestiune care trebuie asumată exclusiv de Senatul universităţii", a adăugat Cătălin Baba.

Potrivit ministrului, toate aceste probleme de la UMF Târgu Mureş se puteau rezolva la nivelul Cartei universităţii.

"Cel mai sigur mecanism ar fi fost cel în care în Carta universitară s-ar fi luat decizii împreună, români, maghiari, germani, iar acestea ar fi fost trecute în respectivul document. Niciodată MECTS nu a cerut altceva decât respectarea carcterului multicultural. Mai mult, am sugerat colegilor să se inspire din Carta celor două universităţi multiculturale, cea de arte din Târgu Mureş şi Babeş Bolyai.Chiar eu mă ofer să îi ajut dacă au nevoie", a mai spus ministrul Cătălin Baba.

El a precizat că nu doreşte ca studenţii să sufere, de aceea instituţia de învăţământ superior trebuie să funcţioneze.

"Nu s-ar fi ajuns aici dacă s-ar fi luat pur şi simplu carta Babeş Bolyai. Dacă linia maghiară şi linia română s-ar fi înţeles să introducă prevederi la scoaterea posturilor la concurs referitoaare la studii, nu era nevoie ca Guvernul să intervină. Dar suntem în situaţia ca Guvernul să intervină. Avem nevoie de un Senat legal constituit, cadre didactice române şi maghiare să-şi aleagă rectorul, pentru că expiră mandatele unul după altul. Guvernul a tras un semnal de alarmă pentru toate cadrele didactice din liniile germană, maghiară, română. Facultatea care s-a înfiinţat grupează programe care există, este o facultate multiculturală", a conchis ministrul Educaţiei

Înfiinţarea liniilor cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş nu reprezintă un compromis din partea Executivului, deoarece Cabinetul lucrează tehnic şi nu este un mediator între partidele aflate la guvernare, susţine premierul Mihai Răzvan Ungureanu

Proiectul hotărârii de guvern prevede că Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş va avea linii cu predare în limba maghiară la specializările Medicină, Farmacie şi Asistenţă medicală generală, pentru 325 de studenţi, şi în engleză la Medicină, pentru 50 de studenţi.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că va fi emisă o hotărâre de Guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ, însă, dacă va fi cazul, HG respectivă poate fi atacată în justiţie.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...