10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialAvocatul Poporului trimite la Senat un Raport pe respectarea drepturilor copiilor privaţi...

Avocatul Poporului trimite la Senat un Raport pe respectarea drepturilor copiilor privaţi de libertate

Avocatul Poporului trimite la Senat un raport realizat în colaborare cu UNICEF, privind respectarea drepturilor copiilor privaţi de libertate, în care se arată că aproape trei sferturi dintre copiii intervievaţi au declarat că s-au îmbolnăvit în timpul detenţiei, unii reclamând "prezenţa continuă a ploşniţelor", informează Mediafax.

În raportul special realizat în perioada octombrie-noiembrie 2013, pe un eşantion reprezentativ de 101 copii privaţi de libertate în două centre de reeducare şi patru penitenciare pentru minori şi tineri din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, se arată că aproape o treime dintre minori au declarat că au fost victime ale abuzurilor fizice, inclusiv viol, cele mai multe comise de ceilalţi copii deţinuţi.

Raportul menţionează că două treimi dintre copiii abuzaţi fizic nu au raportat actele de violenţă unui adult, cei mai mulţi de teama repetării abuzului.

Mai mult de jumătate dintre copiii intervievaţi au reclamat faptul că mâncarea este "inadecvată" – absenţa sau insuficienţa mâncării bogate în proteine, prezenţa gândacilor în cantină, a viermilor, a pietrelor în mâncare şi mirosul urât al acesteia.

Studiul mai arată că, în arestul poliţiei, două încălcări ale dreptului copiilor ies în evidență: presiunile fizice şi psihologice pe perioada anchetei şi asistenţa judiciară inadecvată.

Autorii raportului mai consemnează că aproximativ 68 la sută dintre copiii incluşi în eşantion au spus că au fost purtaţi în cătuşe în public, dintre care 20 la sută au spus că au fost încătuşaţi alături de un adult, iar 30 la sută au precizat că au împărţit camera din arestul poliției cu adulţi.

Avocatul Poporului recomandă, în acest sens, autorităţilor să crească alocările bugetare către unitățile de arest şi deţinere, concomitent cu elaborarea şi aplicarea unei metodologii de prioritizare a cheltuielilor, astfel încât măsurile care asigură nemijlocit respectarea drepturilor copiilor să fie susţinute cu precădere.

Prin raport se mai cere să fie adoptat proiectul de lege privind înfiinţarea Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii în Locurile de Detenţie şi să fie elaborată o politică de toleranță zero faţă de actele de violenţă împotriva copiilor pe parcursul arestării, a procedurilor penale şi detenției.

Copiii intervievaţi sunt încarceraţi la Centrul de reeducare Buziaş, Centrul de reeducare Târgu Ocna, Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Târgu Mureş şi Penitenciarul Bacău.

Raportul Avocatului Poporului a fost transmis conducerii Senatului.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Anunț de ultimă oră al Federaţiei Germane de Fotbal! Ce se întâmplă cu selecționerul Julian Nagelsmann

Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a anunțat că i-a prelungit contractul selecționerului Julian Nagelsmann până în anul 2026. „Este o decizie care vine din suflet....

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă